Kikapcsolódás és sport Edelényben

Fazekas Péter (balra) és Puskás Béla a tájékoztatón
Fazekas Péter (balra) és Puskás Béla a tájékoztatón - © Fotó: Horváth Imre
Edelény – Három nagy versenyt szervez idén az Edelényi Futók Egyesülete.

Az edelényi kastélysziget adott otthont annak a tájékoztatónak, amelyen az egyesület az idei rendezvényeiről beszélt, nem véletlenül. A tagok lokálpatriotizmusa okán fontos helyszíne lett a gyönyörű kastély, és elsősorban annak parkja a futóversenyek során.

Minden célközönségnek

2017 novemberében alakult meg az Edelényi Futók Egyesülete, és az volt az alap célkitűzés, hogy évi három versennyel mozgassák meg a sportolni, mozogni vágyókat. Különösen fontosnak tartják a gyerekeket, hogy az egészségük érdekében rábírják őket a mozgásra, a futás felé tereljék őket. Ennek megfelelően nemcsak gyerekbarátok a rendezvényeik, de minden versenyen van gyerekfutam is különböző korosztályokban, hangsúlyozta Puskás Béla, az egyesület elnöke. A versenyek a táv, a pálya típusa szerint pedig különböznek, így mindenki megtalálja az általa kedvelt lehetőséget.

Idén még nagyobb résztvevőszámmal, és még több kísérőrendezvénnyel szeretnék a tavaly elindított három versenyüket megtartani. Ezek sorában az első, az április 20-i Vizamo Edelényi Kastélysziget Körök, amelyen a kastélyszigeten kijelölt pályán köröznek a versenyzők, a gyerekek 1, míg a felnőttek 5, 10 és 15 kört tesznek meg – egy kör cirka 1400 méter. A gyerekeknek külön programokkal, foglalkozásokkal készülnek, a futók egy tál Jókai bablevest kapnak a verseny végén, 17 órától pedig Simonyi Balázs Ultra című filmje is megtekinthető.

Június 22-én a Császta-szőlőhegyre várnak mindenkit, ahol a Fedrid Császta Trail kerül megrendezésre. A pálya 4 kilométer földutat és 3 kilométer kavicsot tartalmaz, amelyből 1, 2 vagy 3 kört lehet teljesíteni a futóknak (a gyerekek kisebb pályán futnak), de itt kerékpáros versenyt is rendeznek, amely négy kört takar. A verseny része az országos Ötpróba mozgalomnak. Itt számos kísérő sportrendezvényt és bemutatót terveznek, amelyek egy része még egyeztetés alatt áll, tudtuk meg Fazekas Pétertől, az egyesület alapító tagjától.

A harmadik versenyük a szeptember 21-i, „megörökölt” és a már 29. alkalommal megrendezendő Dreher 24 Bódva-völgyi Maraton és Kerékpártúra. Ennek a fő vonz­ereje, hogy nem körpályán futják a távokat, hanem egyik pontból a másikba jutnak el. A kerékpáros program nem verseny, hanem túra, a távja 45 kilométer. A versenyközpont itt is a kastélysziget lesz.

ÉM-HI