Kijutott Oslóba, a Melegek Világversenyére a kínai jelölt

A kínai versenyzõ is részt vesz a héten kezdõdõ oslói Melegek Világversenyén – közölték a verseny szervezõi szerdán. A bejelentés azért hangzott el, mert a kínai hatóságok korábban azzal fenyegetõztek, hogy meg fogják akadályozni a férfi elutazását a versenyre.

Januárban a rendõrség megakadályozta, hogy megtartsák Peking elsõ meleg-látványosságát. A szervezõk szerint az esemény annak jele lett volna, hogy az ország nyit a homoszexuálisok felé is, de nem így történt. A “Gay China” az elsõ olyan esemény lett volna, aminek fõszereplõi meleg kínai férfiak. A mûsorban nyolc versenyeztek volna alkalmi ruhákban és fürdõdresszekben, aztán elõadtak volna egy mûsorszámot és kérdésekre is válaszoltak volna.

Kínában, ahol 1997-ig bûncselekmény volt a homoszexualitás, és még utána is mentális betegként tekintettek a saját nemükhöz vonzódókra, becslések szerint 15 millió meleg lehet. Ma már nem tiltja törvény a homoszexualitást, de olyan jogszabály sincs, amely védené õket. Így történhet meg, hogy alkalomadtán, fõleg vidéken letartóztatnak melegeket. Bár az állami média idõnként beszámol a külföldi meleg-felvonulásokról, a homoszexuális témájú filmeket nem engedik mozikban vagy a tévében vetíteni.

Az oslói verseny szervezõi szerdán azt közölték, hogy a pekingi norvég nagykövetség gyors intézkedésének köszönhetõen, a kínai résztvevõ hamar megkapta a vízumot, és kedden már meg is érkezett Oslóba. A Mr Gay World 2010 igazgatója, Tore Aasheim azt mondta az AFP-nak, hogy a kínai versenyzõ nevét nem hozhatják nyilvánosságra. Azt is közölte, hogy a betiltott pekingi verseny jelöltjei választották ki õt, hogy képviselje Kínát.

Idén 24-en fognak versenyezni Oslóban az elsõ díjért. Tavaly egy ír férfit koronáztak meg a világversenyen, amit Kanadában tartottak.