"Kijönnek a monitorból a képek" – a feltaláló mutatta be új számítógépes programját

A feltaláló mutatta be az érdeklődőknek azt a “high-tech hungaricumnak” nevezett új számítógépes programot, amellyel nemcsak a monitoron, hanem térben lehet látni az adott felületet. A Leonar3Do elnevezésű programot számos területen, így például a művészetben vagy éppen az orvostudományban is lehet használni. A tapasztalatok szerint a gyerekek minden segítség nélkül, nagyon gyorsan ráéreznek a használatára.

A Közlekedési Múzeumban lévő “Űrhódító – a számítógépes játék (r)evolúciója” című kiállításon mutatta be minden érdeklődőnek a fiatal számítógépes szakember azt a találmányát, amely gyakorlatilag 3 dimenzióssá varázsolja a monitoron látott képeket. Rátai Dániel a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy találmánya – a Leonar3Do – a világ első, komplett virtuális valóságot nyújtó programja. A lényege az, hogy a számítógép monitorján 2 dimenzióban látott felületet 3 dimenzióssá alakítja, azaz a képek gyakorlatilag “kijönnek a képernyőről” és térben látszanak. A használatához három szenzorra, egy 3 dimenziós szemüvegre, illetve az egér térbeli megfelelőjére, azaz egy madárnak nevezett eszközre van szükség. Ez utóbbi leginkább egy festékszóró pisztolyra hasonlít és ugyanúgy, ahogy a monitoron az egérrel, ezzel is lehet mindenféle műveletet elvégezni már a térben – magyarázta a szakember.

Rátai Dániel elmondta, hogy a program szinte bármilyen területen használható, a művészettől elkezdve egészen az orvostudományig. Már körülbelül másfél hónapja forgalomban van és Magyarország mellett Japánban és Ausztráliában is árulják. A tapasztalatok szerint a gyerekek nagyon szeretik, gyakorlatilag segítség nélkül ráéreznek arra, hogyan kell használni. A fiatalok mellett a szülők is kedvelhetik, hiszen a kicsiknek ezzel köszönhetően fejlődik a térlátásuk, kézügyességük és kreativitásuk – tette hozzá.