Kijevi rendőrfőnök: Babcsenko meggyilkolása újságírói tevékenységével függhet össze

Kijev – Az Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró ellen elkövetett gyilkosság a nyomozás mostani állása alapján nagy valószínűséggel Babcsenko újságírói tevékenységével van összefüggésben – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség szerdán Andrij Kriscsenkót, az ukrán főváros rendőrfőnökét.

Babcsenkót kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték. Kórházba szállítása közben a mentőben halt bele sérüléseibe, a mentőt otthon tartózkodó felesége hívta ki.
A rendőrfőnök hozzátette, hogy Babcsenko feleségét még nem tudták kihallgatni, mert sokkos állapotban van, jelenleg orvosi, pszichológusi segítséget nyújtanak neki.

A feltételezett tettesről fantomkép készült, amelyet Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán országos rendőrparancsnok első helyettese tett közzé Facebook-oldalán – közölték szerdán ukrán híradások.

Kriscsenkónak a bűncselekmény motívumaira vonatkozó szavait a kijevi rendőrség szóvivője később pontosította, kijelentve, hogy az indítékok között az újságíró hivatása és politikai nézetei mellett a nyomozók egyelőre más lehetséges indítékokat is figyelembe vesznek, továbbá mindenre kiterjedő, komplex vizsgálatokat végeznek, beleértve a ballisztikai és orvosszakértői elemzéseket.

Babcsenko oroszországi üldöztetése elől tavaly februárban Prágába, majd onnan augusztusban Kijevbe költözött. 2012-ben Oroszországban büntetőeljárást indítottak ellene tömeges rendbontásra való felbujtás vádjában. A 41 éves újságíró a 1990-es években ez első csecsenföldi háborúban még orosz katonaként, a másodikban előbb önkéntesként, majd haditudósítóként vett részt. 2008-ban orosz újságíróként dolgozott a dél-oszétiai háborúban. Többször járt újságíróként a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében.

Ukrajnai tartózkodása óta saját politikai vitaműsora volt az ATR krími tatár tévécsatornán.

Arkagyij Babcsenko a feleségével hat örökbefogadott gyermeket nevelt, és egy vérszerinti közös gyermekük is van.

Két éve, 2016 júliusában Pavel Seremet ismert minszki születésű, orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságírót, az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál munkatársát gyilkolták meg Kijevben. A putyini vezetéssel szemben Babcsenkóhoz hasonlóan kritikus újságíróval egy autójába rejtett robbanószerkezettel végeztek támadói. Az elkövetőket és a merénylet megrendelőit máig nem tudták felderíteni az ukrán hatóságok.

-Kovács Andrea, MTI-