Kijevben ezrek tüntetnek a parlamentet feloszlató államfő ellen

Több ezren tüntettek kedden Kijev központjában a nyugatbarát Viktor Juscsenko államfő ellen, aki hétfőn feloszlatta a parlamentet. Csaknem 3.500 ember töltötte az éjszakát az épület előtt, hogy megekadályozza a parlament erőszakos feloszlatását. Az álamfő elleni megmozdulásokat a Moszkva-barát miniszterelnök, Viktor Janukovics vezeti.

Keddre egész Ukrajnában vidéken is szerveztek tiltakozásokat a köztársasági elnök lépése ellen.

Bent a parlamentben a kormánypárti képviselők rendkívüli ülést tartottak. Ezen a kormányfő, Janukovics felszólította a képviselőket, hogy továbbra is dolgozzanak posztjukon. A törvényhozás feloszlatását alkotmányellenesnek minősítette, és fogadkozott, hogy szembeszáll az államfővel. Azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatják a köztársasági elnököt, ha nem vonja vissza a parlament feloszlatását. “Az államfőnek meg kell értenie, hogy ha nem vopnja vissza a rendeletét, akkor nemcsak a parlamenti, hanem az elnökválasztások előrehozása is elkerülhetetlenné válik”.

Nem sokal később a kormánykoalíció hivatalosan is felkérte az alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg a parlament feloszlatásának alkotmányosságát. A parlamentnél tüntetők – úgy tűnik – hosszú tiltakozó akciót terveznek: sátrakat emeltek az épület előtti téren.