Kihívás: európai humanistákat hívnak Magyarországra az antifasiszta civilek

Európai humanista szervezeteket hívnak Magyarországra a hazai civil antifasiszták – jelentette be hétfőn, a XII. kerületi, vitatott sorsú Turul szobornál Alföldi Andrea, a Baloldali Feminista Hálózat vezetője. Akciójukkal tiltakozni akarnak a Magyarországon újjáalakuló szélsőjobboldali radikalizmus ellen. Európai antifasiszták tömegeit várják, ha szükséges, mert neonáci szervezetek azt tervezik, hogy augusztus 17-én európai neonácikkal emlékmenetet tartanak Budapesten Rudolf Hess, Hitler egykori követőjének évfordulójára.

A “Civilek a szélsőjobb ellen mozgalom” több szervezete – köztük az egyik főszervező Baloldali Feminista Hálózat képviselője hétfőn újságírók előtt jelentette ki, hogy minden erejükkel tiltakozni fognak a Magyarországon ismét erőre kapó jobboldali radikalizmus ellen.

Alföldi Andrea a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Civilek a szélsőjobb ellen mozgalmat az elmúlt hetek, hónapok történései hívták életre. Több civil szervezet, köztük főszervezőként a Baloldali Feminista hálózat a tagja. A Deák téren két hete 11 szervezet mondhatta el, mit gondol például a Magyar Gárdáról. Az viszont, hogy a július 4-i gárdatüntetésre nem mentek el antifasiszták, azt jelzi, hogy az emberek félnek, nem mernek kimenni elmondani a véleményüket.

Ezért határozták el, hogy augusztus elején európai humanista, antifasiszta szervezetek vezetőit hívják Magyarországra. Velük közös sajtótájékoztatót tartanak, de már egyeztetnek szervezetekkel, hogy hány embert tudnak küldeni, ha nem sikerül betiltatni a neonáci szervezetek által augusztus 17-re, Budapestre szervezett Rudolf Hess emlékmenetet. Ezeknek a nyugati szervezeteknek már van gyakorlatuk, több tízezres antifasiszta megmozdulásokat is tartanak. A folyamat ezzel nem ér véget, hiszen később tartják a radikálisok által fenyegetett Meleg Büszkeség Napját, vagy a Tarka Magyar felvonulást.

Deák Gábor, a “Magyarok a nácik ellen” mozgalom vezetője azt mondta, minden erővel megpróbálják megakadályozni a tervezett neonáci felvonulást. A hazai szélsőjobbról szólva elmondta: nincs semmi gond a turullal vagy az árpádsávos zászlóval. A probléma az, hogy ezeket a jelképeket 1944-ben a nyilasok felhasználták és ezen jelképek alatt követtek el bűntetteket. A nyilasterrornak körülbelül 16 ezer túlélője él még és valószínűleg ugyanennyien élnek a “másik oldalról” is. Ezért ezeket a jelképeket nem lehet felelőtlenül használni.

Az antifasiszta civilek egyébként levélben fordulnak a köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz, az országgyűlés elnökéhez és a parlamenti pártok vezetőihez. Céljuk, hogy elérjék a szélsőjobb és a gárda elleni komolyabb fellépést és a Rudolf Hess emlékmenet megakadályozását – hangzott el több szervezet képviselőjétől is hétfőn.