Kihozták a boncteremből József Attilát!

József Attilát nem elméletben kell fejtegetni, nem orvosilag vizsgálni, nem megérteni vagy megmagyarázni, hanem megérezni – mondta Lutter Imre, a aleidoszkóp VersFesztivál igazgatója.

Majd így folytatta a fesztivál első napján, azután, hogy rendhagyóan merész estet tartott a Parnasszus folyóirat főszerkesztője szerzőtársaival a Miskolci Galéria teltházas közönsége előtt: József Attilának nem nyughely kell, különösen nem boncterem, hogy okoskodjunk felette és kivesézzük.

A közönségtalálkozó előtt 60 hivatásos és pályakezdő előadóművész és versmondó lépett fel a fesztivál első napján. A kora délelőttől késő estig tartó programok egyik legsikeresebb előadása Turek Miklós színművész Faludy György életét bemutató estje volt, amelyre a Magyar Versmondók Egyesülete szándékosan szervezte rá a Parnasszus bohém fiatal szerzőit. Meghökkentő, sőt rendbontó volt, ahogy Turczi István és írótársai megnyilvánultak. Végre! Valaki meri felvállalni azt, hogy József Attila elsősorban ember, fiatalember volt, aki éppúgy tudott szeretni és gyűlölni, mint bárki közülünk – mondta Lutter Imre, a fesztivál igazgatója.

A sikeres nyitás után a fesztivál másnapján előadóesteket, performance-okat és drámajátékokat nézhet a közönség, este pedig Kinizsi Ottó színész, az egyik kereskedelmi televízió sorozatának sztárja beszélget Tornai József költővel, a miskolci Zenepalotában.

Szerdán újabb előadások kezdődnek: az előadóestek mellett mozgásszínházi produkciók is színpadra kerülnek, az esti közönségtalálkozón pedig Kukorelly Endre költővel beszélget Bartók László előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.