Friss hírek

2009.05.10. 09:35

Délben indul haza a győztes magyar csapat és napelemes autójuk Németországból

<p>Vasárnap délben indulnak haza az Európai Shell Eco-marathon magyar győztesei. Idén a győri csapat 59 másik alternatív járművet utasított maga mögé a német viadalon, így sikerült nyerniük az "urban", azaz a városi közlekedésre alkalmas járműveknek kiírt kategóriában. A 65 kilométeres maratont a magyar autó 53 perc alatt teljesítette - mondta el a Független Hírügynökségnek Molnár István, a speciális autó egyik tervezője.</p>

A németországi megmérettetésen összesen kétszáz különleges, alternatív megoldásokkal hajtott jármű vett részt, ebből 140 darab futurisztikus, városi közlekedésre nem alkalmas tanulmányautó volt, 60 pedig épp azért különleges, mert némi átalakítás után, akár a forgalomban is használható lenne.

A győri csapat az idei versenyre új autót tervezett, ez a tavalyihoz képest sokkal könnyebb, mert míg korábban alumíniumot, addig most már karbon-kompozitot használtak a karosszéria kialakítására. A jármű felületére 7,2 négyzetméter napelemet szereltek, aminek segítségével, egy feltöltéssel, akár egy órát is autózhattak, átlagosan 25 km/h sebességgel. Sőt napos időben a jármű folyamatosan, akár órákig is képes haladni. A Széchenyi Egyetem csapatának tagjai 8 millió forintból építették a csodaautót. Molnár István elmondta, hogy a tervezés és kivitelezés során szerzett tapasztalataik nagyban segíthetik őket később az elhelyezkedésben, hiszen az autógyárak az elkövetkező években sorra indítják az ilyen irányú fejlesztéseket, amelyhez nagyon sok szakemberre lesz szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!