Kigyulladt egy kínai gép

Kigyulladt hétfőn egy kínai utasszállító repülőgép az ország déli részén található Kuangcsou város repülőterén, még felszállás előtt – közölte légitársaság, és a kínai állami média.

24 órán belül ez már a második hasonló eset volt a China Southern Airlines nevű kínai légitársaság gépeivel. A kínai polgári repülési hatóság az elmúlt hetekben több biztonsági vizsgálatot is indítottak egy augusztusi repülőszerencsétlenség, valamint a képesítéseikről hazudó pilóták felfedezése után.

A hivatalos kínai hírügynökség híre szerint a tűz azután tört ki az Airbus A321-es rakterében, hogy az utasok felszálltak a gépre. Az első vizsgálatok szerint “egy gyúlékony anyag” kapott lángra – írta a részleteket nem közölő hírügynökség. Vasárnap a China Southern Airlines egy másik gépéből sűrű füst tört fel leszállás közben. A Csian városába megérkező gép futóműve füstölt, egy olajszivárgás miatt. Egyik esetben sem voltak sérültek.

Az esetek azután történtek, hogy kérdések merültek fel a kínai légiközlekedés biztonságosságával kapcsolatban. A kínai polgári repülési hatóság nagyjából 1 300 kínai utasszállító biztonsági ellenőrzését rendelte el a 42 halálos áldozattal járó, augusztus 24-ei légi katasztrófa után. Pár nappal később pedig a Huanxia ((huanhszia)) légitársaság összes járatát kellett felfüggeszteni, miután egy gépük leszállás közben szárnyával érintette a leszállópályát.

Egy héttel ezelőtt azért indított vizsgálatot a kínai kormány, mert kiderült: több mint 200 pilóta meghamisította adatait önéletrajzában. Legtöbben arról hazudtak, hogy hány éves repülési tapasztalatuk van. A pilóták mellett a kormány az oktatók és a légiirányítók képesítéseit is megvizsgálja.

– Független Hírügynökség –