Kigyulladt egy autóbusz. Lesz ennek folytatása?

Akt.:
Kigyulladt egy autóbusz. Lesz ennek folytatása?
Kigyulladt egy autóbusz. Lesz ennek folytatása? - © Fotó: veke.hu
Miskolc – Kritikát fogalmazott meg a VEKE az MVK Zrt.-vel szemben.

A múlt szombaton Hejőcsabán kigyulladt Neo­plan típusú, csuklós autóbuszra utalt szerdai, lapunknak eljuttatott közleményében a civil közlekedési egyesület, a VEKE miskolci tagszervezete. Levelükhöz két videofelvételt is csatoltak a busztűz oltásáról, amelyen jól látszik a hatalmas füst. Szerintük az eset különös fontossággal bír, mert meglátásuk szerint a tűzeset annak a folyamatnak a következő eleme, amely – úgy vélelmezik – az elmúlt hetek-hónapokban újra megerősödni látszik a miskolci közlekedési vállalatnál. „A nem megfelelő karbantartás és az állagmegóvás hiánya miatt sorra dőlnek ki a hadra fogható járművek”, fogalmaztak a közleményben.

Nem a havazás…

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a magyarországi városok közösségi közlekedésének javítását célul kitűző, 15 éves civil szervezet, amely miskolci tagszervezettel is rendelkezik. Nem először mondanak véleményt a miskolci közlekedési vállalat működéséről sem. Legutóbb 2013 március 15-éhez kötődően, amikor a rendkívüli hóesés miatt 17 busz hibásodott meg, s ezért járatritkításokra kényszerült a cég.

A VEKÉ-sek állították, nem a hideg, hanem a rosszul értelmezett karbantartási gyakorlat, a visszafogott alkatrészbeszerzések okozta a kialakult helyzetet. Az MVK Zrt. akkor visszautasította a VEKE kritikáját, megjegyezvén, hogy a civil egyesület nem láthat bele a működésükbe.

Májusban mindenesetre már arról számolt be lapunk, hogy új vezérigazgatója van a közlekedési vállalatnak. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján ott volt dr. Kriza Ákos polgármester is, valamint Dorner Lajos, a VEKE elnöke. Devecz Miklós vezérigazgató akkor megjegyezte, nem véletlenül vannak ott a VEKÉ-sek, ők is részt vesznek majd abban a munkacsoportban, amely kialakítja a jobb minőségű szolgáltatást.

Megszüntetett intézkedések

Dorner Lajos, a VEKE elnöke tegnap lapunknak elmondta, azért írták meg most a közleményt, mert úgy érzik, hasonló helyzet van kialakulóban, mint 2013 tavaszán. „Csak most nincs hó, nincs mire hivatkozni”, fogalmazott.

Dorner Lajos kérdésünkre elmondta, amikor egy év után Devecz Miklós fix idejű szerződését nem hosszabbította meg a városvezetés, az utódja egy tollvonással megszüntette mindazt az intézkedést – a karbantartás, a javítási munkák, a járművek formaszervezése terén –, amiket bevezettek. S már nem tartott igényt a VEKE segítségére sem, megszüntette a segítő munkacsoportot is.

Válasz a Facebookon

„Mi sokkal szigorúbb gazdálkodásra, ésszerűbb járatszervezésre és beosztásokra tettünk annak idején javaslatot, jegyezte meg az elnök. „Kevesebb busszal, hatékonyabban, mégis utasközpontúan.” Az elnök szerint elérték, hogy megszűntek a járatkimaradások, és eltűnt a – megfogalmazásuk szerint – „dögsor” az MVK telephelyéről, azaz kevesebb busz esett ki a forgalomból, s várt hosszú ideig javításra. Ehhez képest már nyáron hat darab használt buszt kellett Kecskemétről szerezzenek, mert nem volt elég buszuk. Látványos az is, fogalmazott az elnök, ahogyan a 38-as járatot kettévágta az MVK, mert elfogytak a működőképes midibuszok. A hatból egy működő kocsi maradt.

A közlemény kapcsán eljuttattuk kérdéseinket az MVK Zrt.-nek, ám választ tegnap nem kaptunk rájuk. A VEKE Facebook-oldalára viszont bejegyzést írtak, tudtuk meg még Dorner Lajostól. Mint lapunknak megjegyezte, perrel fenyegették meg az egyesületet.

ÉM-HMKigyulladt egy busz Miskolcon

Miskolc – Kigyulladt szombaton délután fél három körül a menetrend szerint közlekedő 14-es autóbusz Miskolcon, a Csabavezér és a Sütő János utca kereszteződésében. tovább »