Kifulladóban a német roncsautó-prémium

Alig maradt pénz abban a német alapban, amelyből a berlini kormány a roncsautó-prémiumot finanszírozza – derül ki egy keddi jelentésből. A gazdasági válság elején hirdette meg az akciót a kormány: 2500 eurót (körülbelül 680 ezer forint) kap minden olyan autótulajdonos, aki leadja régi, legalább kilencéves kocsiját és újat vesz. Idén egyszer már meghosszabbították a határidőt, mert rendkívül népszerű lett az akció a németek körében. A kormány 5 milliárd eurót (több mint 1300 milliárd forint) különített el a “roncsautó-prémium” finanszírozására, becslések szerint ez 2 millió vásárló támogatására elég. A mostani adatok szerint már csak körülbelül 280 ezer autóra maradt forrás.

A hivatalos adatok szerint naponta körülbelül 8000-en igényelnek állami támogatást az autóvásárláshoz. Szakértők szerint a keret a szeptemberi parlamenti választásokra ürülhet ki. Az autógyártók és forgalmazók azt szorgalmazzák, hogy hosszabbítsák meg az akciót. A gazdasági tárca azonban erre nem hajlandó. Azt mondja a minisztérium, hogy korábban már eldöntötték: csak egyetlen egyszer lehet hosszabbítás.

Szakértők arra figyelmeztetnek: ha elapad az állami támogatás, akkor jövőre hatalmasat zuhanhat az eladott autók száma Németországban.Sporthírek