Kifogásolja a szerb kormány munkáját a Vajdasági Magyar Szövetség

Négy ok miatt nem támogatják a jelenlegi kormányt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerbiai parlamenti képviselői – közölték a képviselők szerdai szabadkai sajtótájékoztatójukon. Értékelésük szerint a jelenlegi parlament alig működik, és teljes mértékben a radikálisok kezében van.

Kovács Elvira, Pásztor Bálint és Varga László, a VMSZ képviselői elsősorban amiatt nem támogatják a jelenlegi szerb kormányt, mert nincs emberi és kisebbségjogi minisztérium, mert az önkormányzatoknak nem adták vissza a vagyont, mert a Vajdaság nem kapott pénzügyi autonómiát, és mert a kisebbségek jobblétéért semmit sem tettek.

Emellett azért is bírálták a kormányzó többséget, mert az nem tudja kézben tartani a szerb parlament irányítását, annak munkája továbbra is az ultranacionalista Szerb Radikális Párt kezében van. A radikálisoknak van egyénileg a legtöbb parlamenti képviselőjük.

A VMSZ által beadott törvényjavaslatokat a testület eddig nem vette figyelembe. A párt képviselői egyebek mellett azt indítványozták, hogy a katonaságnál eltöltött éveket ismerjék el munkaidőnek.

A parlament jelenleg nyári szünetet tart, noha a kormány megalakulásakor azt ígérte a kormányzó többség, hogy nem lesz szünet, az európai integrációs folyamat szempontjából fontos törvények mielőbbi elfogadása miatt.