Kifizeti az OEP a keceli gyerekek kezelését

Kifizetni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a Szegeden kezelt keceli gyerekek kórházi költségeit. Az eddigi beavatkozások és gyógyszerek költségei várhatóan jóval meghaladják egy átlagos ellátásét, ilyen rendkívüli esetben a finanszírozási rendszer biztosítja, hogy pluszpénzt fizessen az OEP – mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Attila, az egészségbiztosítási pénztár főosztályvezető-helyettese.

A Szegedi Gyermekklinika igazgatója vasárnap jelentette be, hogy néhány napja lemerült a havi keretük, így nem tudják, ki fizetni többek között a keceli gyerekek igen drága kezelését. Az új finanszírozási szabályok miatt elvileg már nem is vehetnének fel betegeket ebben a hónapban, mégis megteszik ezt.

Molnár Attila, az OEP főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta: az, hogy fizetnek nem egy döntésen múlt, hanem a finanszírozási rendszernek van egy ilyen eleme. A pontos összeg majd csak a gyerekek kezelése után derül ki, amikor a kórház részletes kimutatást készít – tette hozzá.

Túri Sándor, a Szegedi Gyermekklinika igazgatója az RTL Klub Híradójának azt mondta: nagyon örül annak, hogy az OEP fizet, de állítása szerint ezt máskor is mondták már hasonló esetekben. Az elmúlt négy évben egy fillért sem kaptak ezen az alapon – tette hozzá.

Molnár Attila ezzel szemben a Független Hírügynökségnek arról beszélt, hogy a tavalyi évben az OEP 80 hasonló rendkívüli esetre fizetett ki körülbelül 100 millió forintot.

Közben tovább javult a két keceli kisfiú állapota, akiket mérgezéssel szállítottak múlt héten a Szegedi Gyermekklinikára, miután otthon parazitaölő mérget ettek. A nagyobbik már olvas, a kisebbiket még lélegeztetni kell, de valószínűleg kedden lekerülhet a gépről.