Kiengedték és hazaküldték a horvát légikalóz robbantót

Több mint 30 év után kiengedték az amerikai börtönből, majd kitoloncolták az Egyesült Államokból a horvát Zvonko Busic-ot. A férfit az amerikai hatóságok azonnal feltették egy repülőre, amelynek zágrábi megérkezése után valóságos nemzeti hősként fogadta néhány tucat ember a most 62 éves férfit.

Busic-ot 1977. májusában életfogytiglanra ítélte egy New York-i bíróság, mert egy évvel korábban a társaival eltérítette a TWA 355-ös chicagói járatát, amikor az felszállt a New York-i La Guardia repülőtérről. A légikalózók azt mondták, hogy a kommunista Jugoszlávia ellen harcolnak a független Horvátországért, és küzdelmükre akarják felhívni a figyelmet. Busic, a csoport vezetője, azt állította, hogy öt bombát helyeztek el a gépen, egyet pedig a reptér egyik csomagmegőrzőjében. A gépen valójában nem voltak bombák, de ez csak utólag derült ki. A csomagmegőrzőben viszont volt pokolgép. Amikor a tűzszerészek megtalálták a bombát 1976. szeptember 10-én, a szerkezet felrobbant, és megölte a 27 éves Brian J. Murray rendőrtisztet. A detonációtól egyik szemére megvakult Terence McTigue rendőr őrmester, két további rendőr, Henry Dworkin valamint Fritz Behr pedig megsebesült.

A géprablók Párizsig vitték a Boeing-et, majd megadták magukat a Charles de Gaulle repülőtéren. A francia hatóságok mindannyiukat kiadták az Egyesült Államoknak. Zvonko Busic és amerikai felesége, Julienne életfogytiglant kapott. Három társukat 30-30 évre ítélték. Az asszony és a többiek a 80-as évek végén szabadultak kegyelemmel.

Busic szabadon engedésének és kitoloncolásának hírét felháborodva fogadta a megölt rendőrtiszt özvegye. A New York-i rendőrség vezetője is megdöbbenését fejezte ki. Azt nyilatkozta, hogy aki rendőrt ölt, annak nem lehet bocsánat. Busic-ot úgy engedték ki amerikai börtönéből, és toloncolták ki, hogy soha többé nem térhet vissza az Egyesült Államokba.