Kiengedték a kórházból a tbc-s gyerekeket, de nem mehettek haza

Szerdán kiengedték a Mosdósi Tüdõ és Szívkórházból azt a hét faddi gyermeket, akiket tbc fertõzés gyanújával kezeltek az intézményben – mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtökön Dr. Major Tamás igazgató. A gyermekek azonban nem mehettek haza, mert az illetékes gyámhivatal már korábban ideiglenesen állami gondozásba vette õket.

A legidõsebb gyermek 11 éves, a legfiatalabb négy hónapos. Valamennyien jól vannak, gyógyultan távoztak a kórházból, de az, hogy nem mehettek haza, nagyon megviselte õket – mondta el Dr. Major Tamás. A gyermekekkel kapcsolatban jelenleg is zajlik az ideiglenes elhelyezés felülvizsgálata – tudta meg a Független Hírügynökség az illetékes gyámhivataltól. Ez azt jelenti, hogy a gyermekeket késõbb vagy hazaengedik, vagy átmeneti nevelésbe veszik õket, ez utóbbi esetben gyermekotthonban maradnak. A Független Hírügynökség információi szerint az átmeneti elhelyezésre nagyobb esély van.

A hét gyermek tavaly már egyszer ideiglenesen állami gondozásba került, akkor úgy térhettek haza, hogy a szülõk teljes együttmûködést ígértek. Ezt azonban nem tartották be. Az édesanya, miután január végén kiderült róla, hogy tbc-s, hazaszökött és megfertõzte gyermekeit, valamint két unokaöccsét is. A gyámhivatal most vizsgálja, hogy alkalmas-e a gyermeknevelésre.

Faddon csütörtökön kezdõdött az ÁNTSZ által az eset kapcsán elrendelt kötelezõ tüdõszûrés, amelyen valamennyi 14 évesnél idõsebb lakosnak részt kell venni. Az említett eseteken kívül eddig másnál nem találtak tbc fertõzést.