Kiégették a szívritmuszavarát

Először végeztek Magyarországon terhes kismamán úgynevezett transzkatéteres ablációt a Debreceni Kardiológiai klinikán. Ezzel az eljárással szívritmuszavarokat gyógyítanak, de várandós asszonyokon azonban nem végeznek ilyet, főként a sugár és trombózis veszély miatt. Most mégis kivételt tettek az orvosok, és módosított eljárással elvégezték a beavatkozást – ezzel egy 26 éves asszony és 7 hónapos magzatának életét mentették meg az orvosok.

Már órák óta 200 fölött volt a pulzusa a 7 hónapos terhes asszonynak, amikor bekerült a kardiológiai klinikára. A szívritmuszavar megölhette volna mindkettőjüket. A terhessége miatt gyógyszert nem adhattak neki. Egyetlen eljárás maradt: egy speciális katéter segítségével a szívbe megkeresni a ritmuszavart okozó elektromos hiba helyét és rádióhullámokkal kiégetni.

Évente 1200 ilyen eljárást végeznek Magyarországon. Állapotos asszonyokon azonban nem, mert veszélyes lehet a magzatra és a kismamára is. Katéterezés közben röntgensugárral is dolgoznak, és könnyebben alakulhat ki trombózis. Most azonban ez volt az egyetlen megoldás.

A 26 éves állapotos asszony teljesen jól van, magzatát sem érte egészségkárosodás, így már pénteken elhagyhatják a kórházat – jelentette a Független Hírügynökség debreceni tudósítója.Sporthírek