Kiégett lakást hoznának rendbe kisvállalkozók

Segítenek a bajbajutottakon
Segítenek a bajbajutottakon
Debrecen – Kisvállalkozók csoportja újjávarázsolna egy kiégett lakást. Élőmunka felajánlásával segítenek. Remélik, hogy kezdeményezésük nem marad egyedül, és nagyobb cégek is hasonló módon segítenek majd a bajbajutott családokon.  Tűz a Fényesudvarban 2007.02.26. Tűz a Fényesudvarban 2007.02.26. Kovács Ferenc tűzoltóparancsnok nyilatkozata Paneltűz - Kósa nyilatkozata Paneltűz - Kósa nyilatkozata | Tűz - Fényes udvar - 1 nappal később 2007. 02. 27. video&nbspA lakástűz után 2007.03.01.  video

A Dobozi lakótelepen történt paneltűz után sok család került az anyagi csőd közelébe. Tönkrement otthon, kormos falak, kiégett konyhabútor, használhatatlanná vált háztartási gépek – ehhez hasonló kép fogadhatta a hazatérőket. Az újrakezdésben kisvállalkozások képviselőiből álló baráti társaság szeretne segítséget nyújtani egy biztosítással nem rendelkező családnak.

Élőmunkával és a cégnél lévő nélkülözhető anyagok felajánlásával segítenének – mondta el Csonka László építészmérnök vállalkozó a baráti társaság egyik tagja. Villanyszerelés, kőművesmunka, festés, burkolás– mind megtalálható a cégek profiljában, de tárgyi adománygyűjtést is szerveznének társaságukon belül.– Ilyenkor bizony jól jön akár egy mosogatómedence, vagy egy beszerelhető konyhabútor.

Megkezdődött a hétfői panel-tűz vizsgálata
Közigazgatási hatósági eljárás keretében megindították a vizsgálatot a hétfőn Debrecenben, a Fényes udvar 6. sz. alatti lépcsőházban kitört tűz ügyében – közölte csütörtökön a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, Kovács Ferenc tűzoltó alezredes.
Az ügy iktatási száma: T/70/2007. Az eljárás megindításának napja: 2007. február 26. Az ügyintézési határidő 30 nap. Az ügy intézője Varga Lajos, tűzoltó százados. Az ügyről az 52/523-528-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Szeretnénk, ha más csoportok, nagyobb anyagi erővel rendelkező cégek, példánkat látva szintén segítenének a bajbajutottakon– mondta az építészmérnök vállalkozó. Az önkormányzattal már egyeztettek és valószínű, hogy egy tizedik emeleti otthon helyrehozásában nyújtanak segédkezet. A „védnökségük” alatt álló lakás „épülését”–szépülését a Napló is nyomon követi.

Egyet már kiengedtek az ötből

Öt sérült lakót szállítottak a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájára a hétfői dobozi lakótelepen kitört paneltűz után. Egyiküket csütörtökön már kiengedték a kórházból. A többi sérült állapota is javul, de ők még ápolásra szorulnak – közölte Paragh György professzor, az I. Számú Belgyógyászati Klinika igazgatója.

A statikusok nem találták életveszélyesnek

Egészen csütörtökig csak remélni lehetett, hogy a Fényes udvar 6 szám alatt keletkezett, és kisebb-nagyobb mértékben 44 lakást érintõ tûznek nem lesz statikai következménye.

Ellenkezõ esetben ugyanis a lakásokat akár életveszélyessé nyilváníthatták volna – tájékoztatta a Naplót csütörtökön Vizeli Sándor, a polgármesteri hivatal hatósági fõosztályának vezetõje. Értetlenül vette azonban tudomásul, hogy a gázellátásból (tudomása szerint a katasztrófavédelem javaslatára és a közös képviselõ megrendelésére) jóval a tûz után rekesztették ki a házat, amikor már semmilyen veszély nem fenyegetett. A visszakapcsolás ára lakásonként akár a 20 ezer forintot is elérheti – mondta.
Az esti órákban a hõszolgáltatásról és a vízellátásról érdeklõdtünk Zámbori Pétertõl, a Debreceni Vagyonkezelõ Rt. kommunikációs igazgatójától. Tájékoztatása szerint az 5. számú lépcsõházban a fûtés újraindult, s a kiégett lakásokat kiiktatva a 6. szám alá is készek visszaadni szolgáltatást. A Debreceni Vízmû Zrt. a fõmérõt szintén újra üzembe helyezte, s a felújítás elõrehaladtával a közös képviselõvel egyeztetve kapcsolják vissza a lakásokat.
Zámbori Péter megjegyezte, hogy a tûzoltáshoz felhasznált nagy mennyiségû vizet a vízmû nem számlázza ki a lakózösségnek, s a kikapcsolt lakások tulajdonosainak a fûtés alapdíját sem kell kifizetniük a szüneteltetés idejére.

O.M.ZS.

Kapcsolódó anyagok:
 • Szakértő bevonásával folytatják a vizsgálatot
 • Zsigóné édesanyja szinte mindenét elvesztette
 • Több mint 100 milliót forint a kár
 • Egymillió forint gyorssegélyt ajánlott fel a Szeretetszolgálat
 • A Tiszántúli Református Egyházkerület és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is segít
 • Közös felújítást ajánl az önkormányzat
 • A biztosítók már végzik a kárfelmérést
 • Megkérdeztük az utca emberét… – paneltűz
 • Paneltűz a Fényes udvarban – A szellőzőn kúsztak fel a lángok
 • Kigyulladt egy tízemeletes – 30-50 család maradt fedél nélkül, 14-en füstmérgezést kaptak