Kiegészít – Kómát is okozhatnak egyes, Kínában gyártott fogkrémfajták a szlovák közegészségügyi hivatal szerint

Akár kómát is okozhat kilenc, Kínában gyártott fogkrémfajta, amelyek közül kettőt eddig Szlovákiában is forgalmaztak – erre figyelmeztet a szlovák közegészségügyi hivatal.

A hivatal sajtóközleménye szerint a fogpaszták olyan erősen mérgező oldószert (DEG) tartalmaznak, amit fagyálló anyagként használnak. Éppen ezért a krémek használata hányingert, hányást, légzési zavarokat és görcsöket idézhet elő, tönkreteheti a vesét, de akár kómába is eshet az, aki igénybe veszi az említett terméket.

A Dr. Cool whitening nevű paszta szlovákiai forgalmazására pénteken is figyelmeztetett a pozsonyi szakhatóság vezetője, de a veszélyességi listán további nyolc termék neve is szerepel. Ezekről Szlovákia az európai partnereivel közösen működtetett gyors információs rendszer, a RAPEX révén értesült. A nyolc további paszta közül az egyik, a MAXAM Triple action nevű szlovákiai forgalmazását a szlovák hatóságok szintén megerősítették.

A hivatalos tájékoztatás szerint bár mindkét fogkrémet kivonták a forgalomból, nem kizárt, hogy a magyar határhoz közeli, délkelet-szlovákiai régióban helyenként még megvásárolható.

Az egyes európai államokból – köztük például Romániából is – jelentett további veszélyes fogkrémfajták neve a következő: Cool Mate Toothpaste with toothbrush, Amalfi-Dent Classic Toothpaste, Amalfi-Dent Herbal Toothpaste, Zhicheng Aloe Super Whitening Toothpaste,
In Chinese Toothpaste, Zahncreme Toothpaste new 4 U, Gilchrist & Soames Toothpaste / Dentifrice.