Kié a határtalan határépület Tornyosnémetinél?

Kié a határtalan határépület Tornyosnémetinél?
Tornyosnémeti – Ki vigyáz a határra, most, hogy már nincs határ? Úgy tűnik senki, az épület állapota romlik. De kié az épület? És mit kezdenek vele? 

Oszlopokról lelógó lámpák, betört ablaküvegek, szemetes parkoló, lakatlan épület. Ez a látvány fogadja a Tornyosnémetiből Szlovákiába érkezőket, illetve azokat is, akik visszafelé jönnek. A határátkelő ugyanis csaknem egy éve elvesztette jelentőségét, miután Szlovákia is az Európai Unió tagja lett. A két ország közti sorompók megnyíltak, a határőrök levonultak, megszűnt az ellenőrzés. Maradt viszont a régi határ, illetve csak a határépület. Maradt, de milyen állapotban? Kinek a feladata lenne, hogy rendbe tartsa a területet, és ne romoljon tovább az épület állaga?
Elsőként Tornyosnémetiben érdeklődtünk, azt gondoltuk, hogy a határmenti településhez tartozik a terület. A határmentiben igazunk volt, csak a másik oldalra, Szlovákiába irányítottak minket. Az egykori határnak ugyanis Migléc a tulajdonosa, mármint a területnek. A rajta lévő épület a szlovák vám- és pénzügyőrséghez tartozik. Ezt már a migléci polgármesteri hivatalban sikerült kiderítenünk.

   

Már szóltak

   

Migléc a határ utáni első szlovák település, ahol örültek érdeklődésünknek, hiszen ők is sérelmezik, hogy ilyen állapotban van az egykori határátkelő. Gálfi Attiláné, polgármester-helyettes kérdésünkre elmondta: falujukból többször küldtek takarítani közmunkásokat a határhoz. A helyi közút fenntartót is kérték, hogy helyezzen ki több szemetest a parkolóba, hiszen a kamionok itt álnak meg pihenni – tette hozzá. A kukákat ki is helyezték, de az ürítés már nem megoldott – mondta. Ezt mi is tapasztaltuk, hiszen a szlovák oldalon található parkolóban szeméthalom fogadja az érkezőt. A helyiek szerint közös lónak túros a háta, azaz: így, hogy több gazdája van a területnek, senki nem tesz semmit.

   

Gondok

   

A polgármesteri hivatalban megtudtuk: a község saját költségén igyekszik rendbe tartani, de ennyire telik. A terület rendben tartása korábban is gond volt – hangsúlyozta a polgármester-helyettes. Az úthibákról is panaszkodtak, de mint mondták, abban bíznak, hogy megépül a Miskolcot Kassával összekötő út, és akkor ez is megoldódik.

   

Gálfi Attiláné úgy tudja az ottani vám- és pénzügyőrség szeretné bérbe adni a régi határépületet, de a használatbavétellel gondok vannak.