Kidőlt fák torlaszolták el az utat – vihar Bánkúton

Kidőlt fák torlaszolták el az utat – vihar Bánkúton
Miskolc – Vihart tombolt tegnap Bánkút közelében. A Miskolci Tűzoltóságra négy órakor érkezett jelzés róla.   Pusztító  vihar a Bükkben 2008.10.31. Vihar pusztított Bánkúton 2008.10.31.   Video

Több hónapba telik  majd a fák eltakarítása

„Tegnap délután fél négy körül hurrikánszerű vihar vonult végig pár perc alatt a Szentlélek és Bánkút közötti szakaszon. A Látókő alatt 150-200 méteres sávban dőltek ki a fák.  Ez ezer köbméternyi fát jelent csak ezen a területen” – mondta Vajda Gábor, az erdészet munkatársa, aki a károk helyreállításán dolgozott. A Mária-forrási vadászházra is rádőltek a fák, a tető megrongálódott. A károk helyreállítása folyamatban van.

Fellegi György szemtanú elmondta, hogy mindössze néhány perc volt az egész, és a kavargó, tölcsérszerű viharmindent elsöpört az útjából. A hírek szerint az Északerdő Zrt. fennhatósága alá tartozó területen több helyen, így Tardonánál is jelentős viharkár keletkezett. Az előzetes információk szerint több hónapba telik  majd a fák eltakarítása.


50 milliós kárt okozott a vihar az erdőkben

Több mint tízezer köbméter bükkfát döntött ki a csütörtök esti vihar Borsod -Abaúj -Zemplén megyében. A néhány percig tartó több mint 100 km/h-s szél 100-150 éves fákat tört ketté és csavart ki a helyéről. A területért illetékes Északerdő Zrt-nél mindenkit berendeltek, péntek délelőtt elsőként az autóutakat kezdték megtisztítani. A kár az előzetes becslések szerint 50 millió forint, a kidőlt fák eltakarítása az erdészek szerint akár három hónapig is eltart – tudta meg a Független Hírügynökség.


Ne legyenek katasztrófaturisták!

Nagy a veszély. Ezért az Északerdő Zrt. azt kéri, hogy ne váljanak „katasztrófaturistává”, ne menjenek megnézni azt a hatalmas pusztítást, amit a tegnapi szélvihar okozott a Bükkben, Bánkút térségében.

Mintegy 8–10 ezer köbméter, javarészt bükkfát döntött ki az északi-északkeleti szél. A terület baleset- és életveszélyes.

Hamarosan bővebben a természeti katasztrófáról.


A tűzoltók fél óra múlva kezdték el az út megtisztítását, mert a Bánkút és Szentlélek közötti szakaszon körülbelül ötven-hatvan fa dőlt az útra.

Alföldi Attilától, a Miskolci Tűzoltóság Tűzoltási és Műszaki Mentési Osztályának osztályvezető-helyettesétől megtudtuk, hogy a diósgyőri laktanyából egy gépjármű érkezett a helyszínre, és segített az út megtisztításában a gyorsbeavatkozó autó és egy teherautó is. Negyed nyolcra tiszta volt az út egészen Szentlélekig, akkor a bánkúti radarállomás felé folytatták a tűzoltók a romok eltakarítását. A munkával fél tizenkettőre végeztek.

„Valamivel fél négy után hirtelen elsötétült az ég a bánkúti panziónál, és a vihar egy perc alatt végigtarolt mindent. A fák úgy dőltek ki egymás után, mint a dominó” – mondta el Balogh János, a bánkúti síklub gondnoka. „Három erdőrész gyakorlatilag eltűnt. A panzió melletti fenyves fái derékba törtek. Egy idős, hetvennégy éves vendégünk is azt mondta, hogy sok mindent megélt már, de ilyet még nem látott” – sorolta.

 

Az egyik olvasónk közvetlen közelről szemlélte az eseményeket…

Elmondása szerint az egész pusztítás alig öt percig tartott, ám annál hatalmasabb károkat okozott. Szokásos bükki kiruccanása után Miskolc felé indult volna az autójával a bánkúti felső parkolóból, mikor elkezdődött a jelenség.

A vihar közeledtét először csak pár apróbb faág egyre erősödő kopogása jelezte, amint azok a kocsi tetejére hullottak. Ez éppen elég ok volt arra, hogy sietősen távozzon a helyszínről, ám legnagyobb meglepetésére 3 – 4 fenyő dőlt ki az útra, amelyiken távozhatott volna. Ez elég nyomós érv volt ahhoz, hogy abba az irányba ne is próbálkozzon az indulással, ígyhát maradt a kényszerű várakozás. A fák a szeme láttára kezdtek dőlni…

Ahogy utólag visszaemlékszik, meglehetősen higgadt maradt ebben az életveszélyes helyzetben. Nem nehéz végiggondolni, hogy mit történik azzal az járművel, amire ezek az átlag 15 tonnás óriások rádőlnek. (Később egy összetört -acélvázas- erdészeti traktoron figyelhette meg az esetleges hatásokat – lásd: képsoraink) Az sokat segített, hogy a szélirány viszonylag egyértelmű volt a fák mozgását figyelve, így a körülményekhez képest biztonságos helyen tudott megállni az autójával.

Ahogy a vihar csendesedett, egyéb lehetőség híjján, na meg kötelességtudatból is: a síházhoz sietett. A sípályák felé tekintve leírhatatlan látvány tárult a bámészkodók elé. A fák egytől-egyig, egyirányban kidőlve, leginkább egy “zsugorított” Tunguska-jelenséget idézve feküdtek. A pályák hossztengelyére merőlegesen, a völgy irányában dőltek ki. Jópár bükkfa derékban tört ketté, azonban a többség szinte gyökerestől kifordult a földből.

A látványból ítélve 150-200 km/h sebességű szél fújhatott azon a keskeny sávon, ahol a pusztítás ilyen méreteket öltött. Az időközben odaérkező erdészek gyors becslése szerint legalább 2000 köbméter fa veszett oda, de érdemes hozzászámolni azokat a megdőlt fákat is, amiket csupán “szerencsésebb” szomszédaik mentettek meg a teljes elfekvéstől.

Az amúgy is anyagi gondokkal küzdő síház kárát egyelőre nem lehet felbecsülni.

Ami biztos: a “B, C és D” sífelvonókban komoly károk keletkeztek. A “D” jelű felvonó tartópillérei közül az egyik konkrétan kitört a helyéről.
A jelenség további elemzése céljából hasznosak lehetnek az olvasónk által, frissen, a helyszínen készített képek is.

Címkék: , ,