Kicsomagolták Robert Capa fotói a szegedi Móra Ferfenc Múzeumban

Két nap kötelezõ akklimatizálódás után – a gyûjtemény kezelõinek jelenlétében – délután kicsomagolták a szegedi Móra Ferenc Múzeumban Robert Capa magyar származású világhírû fotográfus alkotásait. A pártalan értékû fotókból összeállított tárlatot péntektõl látogathatják az érdeklõdõk. A kiállításon látható lesz a legismertebb Capa-fotó, “A milicista halála” is.

A kép a spanyol polgárháború szimbólumává, a háború ikonjává vált. Soha azelõtt egyetlen fotográfusnak sem sikerült ily módon elkapni a halál pillanatát. Egy párizsi lap megbízásából fényképezett a spanyol polgárháborúban. Szubjektív látásmóddal örökítette meg a háború borzalmait, az öldöklést, a halált.

A magyar kulturális kormányzat 2008-ban lehetõvé tette, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum megvásároljon 985 Robert Capa fényképet a New Yorki-i International Center of Photography gyûjteményébõl. A 985 darabból 48 egykorú, eredeti Robert Capa papír pozitív, 937 pedig az ún. Robert Capa Master Selection III. Ebbõl a 937 képbõl válogatták ki a szegedi tárlaton bemutatásra kerülõ 52 fotót – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Lengyel Beatrix a Magyar Nemzeti Múzeum fotótárának vezetõje, a kiállítás kurátora.

A 18 éves Robert Capa 1931-ben hagyta el Magyarországot, elõbb Berlinbe, Bécsbe, majd Párizsba, végül New Yorkba is eljutott, itt érte a II. világháború, melyet a partraszállástól kezdve végigfotózott. A sors fintora, hogy haditudósítóként halt meg: 1954-ben Vietnamban aknára lépett és belehalt sérüléseibe.