Buda-Cash – “Kicsike segítség a nehéz helyzetben”

Akt.:
Buda-Cash - Fizetési haladékot kérhetnek a helyi adókra a miskolciak
Buda-Cash - Fizetési haladékot kérhetnek a helyi adókra a miskolciak
Miskolc – A város, miként a közszolgáltatók és a adóhivatal, átérzi a Buda-Cash Brókerház botránya miatt kárt szenvedett miskolci magánszemélyek és vállalkozások szorult helyzetét, így hasonló méltányos elbírálást ajánl fel számukra a helyi adók befizetésében, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere.

A helyi adók – építmény-, iparűzési, gépjárműadó befizetésének határideje ugyanis március 15. Ugyanakkor az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) március 4-től kezdte meg az arra jogosult betétesek kártalanítását, s azt – törvény szerint – 20 munkanapon belül köteles végrehajtani, ez azt jelenti, hogy a helyi adók befizetésének határidejéig még nem mindenki jut hozzá a pénzéhez. Aki ebben a cipőben jár, annak azt tanácsolják: írásban kérvényezzenek a miskolci polgármesteri hivataltól harmincnapos fizetési haladékot, s biztosak lehetnek abban, hogy a helyi hatóság méltányosan bírálja el a kérelmüket. A kérelem nem formalizált, nem szükséges hozzá szerződésmásolat vagy egyéb bizonyítása annak, hogy valaki az Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél vezeti-e a számláját vagy sem. Mint az alpolgármester kijelentette, ezt hivatalból egyébként is ellenőrizni tudják.

“Tudjuk, hogy kicsike segítség ez a nehéz helyzetben, de ennyivel mindenképp szeretnék segíteni” – jelentette ki az alpolgármester. Ezen túlmenően azzal, hogy csokorba szedték, az OBA-tól a károsultak közül ki mire számíthat, s mi lesz a teendője.

A magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA az alábbi kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást. 500 forint és 100 ezer forint között postai kézbesítő viszi házhoz a kártalanítást. 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget. 2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban. 5 millió forint felett az OBA által küldött levélben megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek kártalanítási összegről – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel. Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiókban vehetik fel a kártalanítás összegét.

ÉM-SzK