Kibővítették és elnevezték a nekézsenyi könyvtárat

Gyermekkuckót is kialakítottak
Gyermekkuckót is kialakítottak - © Fotó: MK
Nekézseny – Balogh Béni nevét vette fel a közösségi ház és könyvtár.

A kibővített, megújult könyvtár átadása egy nagy munka utolsó állomása volt Nekézsenyben, ugyanis ezzel befejeződött a közösségi ház épületének felújítása. Ebből az alkalomból a „keresztelőt” is megtartották: mostantól Balogh Béni író nevét viseli az intézmény.

A generációk közötti kapcsolat meghatározó lehet a fiatalok identitásának megőrzésére.” Dr. Prokai Margit

A Bükki Hegyháton meghúzódó apró település életében ma is erősen jelen van a kultúra és múltjuk tisztelete.

emcsak gondosan ápolják az helyi családi kriptában nyugvó Szeleczky Zita színésznő, vagy az 1922-ben itt született Balogh Béni író, mondagyűjtő, pedagógus és könyvtáros emlékét, de készek mindig új értéket teremteni. Ezek közé tartozik a település első írásos említésének hatszázadik évfordulójára, 2015-re kiadott helytörténeti monográfia, és ezek közé tartozik a közösségi ház, azon belül a könyvtár megújítása is.

Igény volt rá

Az alig 800 lelkes településen eddig 56 négyzetméteren működött a könyvtári szolgáltatás. A Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert több mint 2 millió forintos támogatás révén ezt a területet több mint a duplájára növelték, amiben kialakítottak egy gyermekkuckót, valamint kézműves foglalkoztató sarkot. Az új könyvtári és közösségi térben méltó helyet kaphat Balogh Béni állandó emlékkiállítása is.

file6x9k1ah8743dxldayn-1_650

A névadó ünnepségen Uj–Tózsa Csabáné, Nekézseny polgármestere kiemelte: rögös úton kell járniuk ahhoz, hogy boldoguljon a kis település, de mindig új erőt merítenek abból, ha vissza tudnak nyúlni a gyökerekhez. A generációk közötti kapcsolat meghatározó lehet a fiatalok identitásának megőrzésére és ezzel egész életükre – kapcsolódott az előző gondolatokhoz dr. Prokai Margit, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója is, aki kiemelte: Balogh Béni műveiben mindig visszaköszön szülőföldje természeti és kulturális értékeinek gazdagsága.

Ezek a legendás történetek újramesélve újabb és újabb nemzedékek számára teszik felismerhetővé, átélhetővé, kézzelfoghatóvá ezeket az értékeket. Ugyanilyen fontos, hogy saját családunk történetét elmeséljük, mert magabiztosabb, sikeresebb lesz az a gyermek, aki erős alapokra építheti életét – mondta.

Állandó kiállítás nyílt

Balogh Béni élete és az azt bemutató kiállítás jó példa lehet minderre – amire nem is kell más bizonyíték, mint hogy családjának számos tagja részt vett az ünnepségen, amelynek keretében a közösségi ház felvette Balogh Béni nevét. Bemutatták Bánfalvi Lászlóné – Hideg Ágnes: Balogh Béni (1922–2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyvét. Ez volt a második alkalom, hogy átadták a Nekézsenyért Díjat, amit ebben az évben posztumusz Balogh Béni kapott, és leánya, Dévényiné Balogh Gyöngyi vett át.

– ÉM –