Kibocsátó ünnep Miskolcon: 333 ifjú rendőr kezdi meg szolgálatát

Akt.:
Kibocsátó ünnep Miskolcon: 333 ifjú rendőr kezdi meg szolgálatát
© Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Új típusú duális képzésben vett részt a most végzett 333 ifjú rendőr szakgimnazista.

Miskolci Rendészeti Szakgimnázium 2015/17-es évfolyamának szerdai kibocsátóján Hanufer Viktor próbaidős rendőr őrmester mondta el a végző állomány előtt az eskü szövegét. Azért esett rá a választás, mert ő nyerte el az évfolyamelső kitüntető címét. Az ünnepség után, amikor kérdeztük, azt mondta, hogy felemelő érzés volt együtt ünnepelni a társakkal, akikkel végigcsinálták a kétesztendős képzést.

kibocsato3

Viktor szeretne továbbtanulni

„Végig arra törekedtem a két esztendő alatt, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból. Magam tűztem ki célul, hogy rendőr leszek, és az életem során ez volt az első olyan kitűzés, amelyet tényleg saját erőmből vittem véghez – mondta az ifjú rendőr törzs­őrmester. – Természetesen nagyon sok és igazából megfizethetetlen támogatást kaptam a családomtól és a barátnőmtől. Persze a két év alatt voltak hullámvölgyek is, de sikerült átvészelnem. Én Szolnokról érkeztem, és az állandó utazgatás és a sok távollét bizony időnként nagyon megviselő volt.”

kibocsato4

Hanufer Viktor elmondta, hogy Rácz József „kollégájának” köszönheti a legtöbbet, mert mindvégig inspirálták egymást a tanulásban. „Amikor fogyatkozóban volt az energiám, igazából ő tartotta bennem a lelket. Láttam a kitartását és az motivált a hullámvölgyekben.”

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A hogyan tovább kérdésére az ifjú őrmester elmondta, hogy jelenleg a Szolnoki Rend­őrkapitányságon van szolgálatban közrendvédelmi járőr beosztásban. Mint mondta, nem szeretne megállni a „végrehajtó állományban”, hanem szeretne továbbtanulni. Idén februárban sikeresen államvizsgázott a Nyíregyházi Főiskolán sportedző szakon és már csak a nyelvvizsga áll a diploma és ő közé. „Jó lenne átképzővel vagy rendes felvételivel bejutni a Közszolgálati Egyetemre és magasabb végzettséget szerezni.”

kibocsato1

Harmincegy kiváló minősítés

A kibocsátó ünnepség elöljárója Kovács István vezérőrnagy, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes volt, aki biztató szavakkal engedte ki a „nagybetűs életbe” a 333 végző rendőrt. Érdekesség, hogy közülük 31-en végeztek kiváló, 51-en jeles és 172-en jó eredménnyel. Megtudhattuk, hogy az új típusú duális képzés során 50 százalékban elméleti és 50 százalékban gyakorlati tudásra tehettek szert a szakgimnazisták. A 2015. évi felvételi keretszám 403 fő volt. Az 1281 jelentkező közül a felvételit követően azokat vették fel, akik a szakmai műveltségi és fizikai alkalmassági vizsga során a többletpontokkal együtt 150 vagy a fölötti pontszámot értek el, illetve az egészségi, pszichológiai, valamint életviteli vizsgálatokon is alkalmas minősítést szereztek.

kibocsato2

Miniszteri döntés alapján 2016. július 1-jétől a tanulókat próbaidős rendőrré nevezték ki őrmesteri rendfokozattal. Ők a lakóhelyük szerint illetékes egységeknél kezdték meg már hivatásos rendőrként szakmai gyakorlatukat. A lemorzsolódás következtében végül 333 tanuló végzett az évfolyamon.

Szaniszló Bálint