Kiásták a bejáratot mielőtt betemetik Perecesnél

Akt.:
Kiásták a bejáratot mielőtt betemetik Perecesnél
© Fotó: Kozma István
Miskolc-Pereces – Tömedékelik a Perecest Lyukóbányával összekötő egykori bányaalagutat – tájékoztatta szerkesztőségünket Olvasónk, Kovács István.

Információink szerint 1960-ban helyezték üzembe az 1860 méteres alagutat, amely Perecest és Lyukóbányát kötötte össze. A bányaalagút természetesen jó ideje nincs használatban és már korábban is “tömedékelték”.

– Ide jött a szén Lyukóból, majd innen ment Diósgyőrbe, a Vasgyárba – mondta a helyszínen érdeklődésünkre Reményi Gábor, nyugdíjas bányamérnök, aki az egykori Nehézipari Műszaki Egyetem szerezett diplomát, majd maga is Lyukóbányán dolgozott.

Az idén befejezik

Mint azt megtudtuk, az alagút feletti területen átlagosan 5 méteres föld réteg, rajta pedig sűrűn beépítve lakóházak találhatóak. Ezért a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. közbeszerzési pályázatot írt ki a betömedékelésre azért, hogy például egy esetleges földrengés esetén ne történjen katasztrófa a környéken.

A kivitelező jelen pillanatban a földmunkákat végzi a helyszínen – ahol látszik a bányaalagút és annak bejárata is – , majd a kövező fázisban nagyszemű kaviccsal töltik majd fel az alagutat. A munkálatokat még az idén beszeretnék fejezni.

ÉM-JLI

Fotó: Kozma IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .