Kiállított műtárgyak tűntek el a Magyar Nemzeti Galériából

Műtárgyak tűntek el a Magyar Nemzeti Galériából. A lopás valamikor múlt hét szerda és e hét kedd között történt, két, a Középkori Kőtár teremben kiállított vállpárkánytöredéknek és egy domborműves kőlemez bal szélső részletének kélt lába. A műtárgyak értéke csaknem 6 millió forint.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtöki tájékoztatása szerint a tolvaj február 9-e és február 15-e közötti időben lopta el a műtárgyakat a Magyar Nemzeti Galériából. Két kiállítási darab tűnt el, mindkettő a Középkori Kőtár teremben volt elhelyezve. Az egyik a jáki templomból egy vörösre festett homokkőből készült vállpárkánytöredék, míg a másik egy fehér márványból készült, domborműves kőlemez bal szélső részlete. A megközelítőleg 6 millió forint eszmei értékű, egyenként körülbelül 10 kilogramm súlyú műtárgyakat előzőleg csavarokkal rögzítették a kiállító konzolokhoz.

A rendőrök megkezdték a tárgyak felkutatását, és szorosan együttműködnek a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársaival, akik már átadták a biztonsági kamerák felvételeit a nyomozóknak.