Kiállítás nyílt a díjazott alkotásokból

Kiállítás nyílt a díjazott alkotásokból
Idén immár negyedik alkalommal adott otthont az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat egyik kategóriájának Berettyóújfalu.

A bihari településen tojásfestés, gyertyaöntés, mézeskalács–és gyermekjáték készítés kategóriában nevezhettek az ifjú kézművesek.

A pályázat ezen kategóriájára összesen 70 pályamunka érkezett csaknem 150 gyermektől illetve fiataltól az ország szinte minden részéről – tudtuk meg Török Istvánnétól, a Bihari Népművészeti Egyesület elnökétől.

Így igazán sikeresnek mondható kezdeményezésünk, de reméljük, jövőre még többen kedvet kapnak erre a megmérettetésre. Véleményem szerint azonban nem csak a verseny a lényeg. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerkedjenek a tárgyalkotó népművészettel, s ne csak játszanak a természetes anyagokból készült játékokkal, hanem el is tudják készíteni azokat.

Szakmai program

A beérkezett pályamunkákat szakmai zsűri értékelte. A díjazott alkotásokból kiállítás is nyílt, amely október 14–ig tekinthető meg, hétköznapokon 9–12 illetve 13–16 óra között. Ennek megnyitóján rengeteg fiatal és gyermek vett részt, a szervezők nagy örömére.

A díjátadás után a más településekről is szép számban érkezett gyerekek megtekintették a Bihari Múzeum kiállítását, majd előadásokkal folytatódott a szakmai program. A napot kézműves bemutatók és játszók zárták, ahol a gyerekek az egyesület tagjainak segítségével gyakorlatban is kipróbálhatták, amit az előadáson tanultak.

Só.A.