Helyi közélet

2010.06.13. 20:17

Árvíz után rémhír. Nem kell félni!

<p>Felsőzsolca, Miskolc- Meg lehet érteni a félelmeket, de nincs reális alapja annak, hogy egy következő esőzés komoly áradást okozna.</p>

Vasárnap délután Felsőzsolcáról többen is azzal keresték meg Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselőt, majd pedig képviselőtársát, dr. Ódor Ferencet, mint a Megyei Védelmi Bizottság elnökét: mitévők legyenek, hiszen állítólag újabb áradástól kell tartani. Ezért a köz megnyugtatására megkérdezettek rögtönzött sajtótájékoztatót is összehívtak, melyre meghívták Csont Csabát, az ÉKÖVIZIG árvíz- és belvízvédelmi osztályvezetőjét is. Tudniillik épp az ő „kiforgatott” kijelentése nyomán hangzott el vasárnap délben a riasztónak ható időjárás-előrejelzés.

– Hozzájárulhatott az is, hogy pénteken valamennyi, árvízben érintett önkormányzatnak kiküldtünk egy levelet, azzal az utasítással, hogy várjuk meg, mit hoz az időjárás, s még egy hétig a biztonság kedvéért ne távolítsák el a homkzsákokat, persze, ahol a forgalmat zavarják, ott azért húzzák félre – mondta el lapunknak dr. Ódor Ferenc. – A két információt többen összekapcsolták, s ebből lett a nagy riadalom. Tegyük hozzá: érthető egy olyan településen, ahol annak ellenére, hogy 87 szivattyú működik folymatosan, még mindig vannak utcák, utcarészek, ahol csak csónakkal lehet közlekedni, illetve ahol a kárszakértők már ásodik napja házról házra járnak, s ahol eddig közel 100 ház dőlt össze.

– A következő 6 napban nem várható akkora eső a Hernád és a Sajó vízgyűjtő területén, mint amilyet a vasárnapi előrejelzések jeleztek – szögezte le az Országos Műszaki Irányító Törzs PR-vezetője, Nagy Annamária. – A legfrissebb előrejezés szerint 35-40 milliméter eső hullhat a két folyó szlovákiai területén, Ha ez az eső tényleg leesik (mert még ez sem biztos, hogy leesik), akkor ez lassíthatja az apadást, sőt a Sajó felső szakaszán kis mértékű áradást is elindíthat. Ennek mértéke elérheti, azonban nem haladhatja meg az I. fokú készültségi szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában