Kiadhatják Franciaországnak az egykori panamai diktátort

Megindulhat a Franciaország által kezdeményezett kiadatási eljárás Manuel Noriega egykori panamai diktátor ellen, döntött egy amerikai bíró pénteken. Noriegát szeptember kilencedikén engedik szabadon floridai börtönéből, ahol többek között drogkereskedelem miatt tölti büntetését. Az egykori panamai vezetőért a közép-amerikai ország is küzd.

A floridai bíróság elutasította Noriega védőinek érvelését, ami szerint Panama volt vezetője hadifogolynak tekinthető, és ezért hazájának kell kiadni, nem pedig Franciaországnak. A francia kiadatási kérelemről a jövő héten dönt egy szövetségi bíróság az Egyesült Államokban.

Noriegát 1992-ben eredetileg negyven év börtönre ítélték Floridában, ezt később tíz évvel csökkentették, és most jó magaviselet miatt már szabadon is engedhetik. Franciaországban 1999-ben távollétében tíz év börtönre ítélték pénzmosás miatt, és Párizs most azt szeretné elérni, hogy leülje a rá kiszabott büntetést.

Noriegáért Panama is küzd, ahol negyven év börtönbüntetést kapott ellenzéki politikusok eltűnésében és meggyilkoltatásában játszott szerepéért. Noriega inkább hazájába szeretne visszatérni, hogy közelebb legyen családjához. Panamában valószínűleg házi őrizetben töltené le büntetését.

Manuel Noriega 1984 és 1989 között gyakorlatilag katonai diktátorként vezette a közép-amerikai országot, bár soha nem nevezte ki magát elnöknek. Hatalmát az Egyesült Államok 1989 decemberében indított katonai akciója döntötte meg. A tábornok a támadás elől a vatikáni nagykövetségre menekült, ahonnan az amerikaiak egyebek mellett hangos rockzenével próbálták kiűzni – végül 1990 január harmadikán adta meg magát. 1992 szeptemberében egy floridai bíróság negyven éves börtönbüntetésre ítélte drogkereskedelem és zsarolás vádjával.