Ki vesz itt könyvet?

Hegyi Erika
Hegyi Erika
Nem derít jókedvre, amikor az ünnepi könyvhét kezdetén arról olvasok, hogy egyre kevesebb könyvet vásárolnak a magyar emberek. Hegyi Erika jegyzete.

Nem derít jókedvre, amikor az ünnepi könyvhét kezdetén arról olvasok, hogy egyre kevesebb könyvet vásárolnak a magyar emberek. Ha mégis betévednek a könyvesboltba, akkor leginkább szakkönyveket, tankönyveket, térképeket vagy szótárakat keresnek. Vagy ha még sem, akkor meg épp karácsony környékén vagyunk, mert máskor nemigen telik könyvre. Az egyik könyvesbolti eladó arról mesélt, hogy sokan havonta felmérik a bolt kínálatát, majd elmennek a könyvtárba, és ott kikölcsönzik az óhajtott újdonságokat. Mert olvasni bár szeretnek, de pénzük nincs rá. Ha az igaz lenne, akkor a könyvtárak dicsekednének még soha nem látott forgalommal és olvasószámmal, de hát tudjuk, hogy ilyesmivel nem dicsekednek.

Tanítónő ismerősöm panaszkodik, hogy bár ő nagyon fontosnak tartaná az olvasás megszerettetését már az alsó tagozatban, de az olvasókönyveket olyan nehéz történelmi és szakirodalmi szemelvények tarkítják, hogy a gyerekeknek még az élettől is elmegy a kedvük, nemhogy az olvasástól.

Azért van egy jó hírem is. Gyermeken a napokban azért kapott beírást, mert matekórán könyvet olvasott. Nem dicsértem meg természetesen, amiért nem a matekra koncentrált, de a lelkem mélyén azért egy kicsit örülök. Örülök, mert könyv volt a kezében és nem MP3 vagy mobiltelefon.

– Hegyi Erika –