Ki reagál a leghamarabb?

Akt.:
Csütörtökön Miskolcon járt a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, Tóth Tamás
Csütörtökön Miskolcon járt a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, Tóth Tamás
Miskolc – Csütörtökön Miskolcon járt a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, Tóth Tamás.

A sportvezető Zsiga Marcell alpolgármesterrel, Albrecht Józseffel, az Albrecht-MVSC-MISI NB I-es női csapatának fő támogatójával, valamint Toma Sándorral, az együttes edzőjével beszélt a szövetség terveiről, elképzeléseiről, a sportág országos és helyi jövőjéről. Zsiga Marcell úgy fogalmazott, a város támogatja az olyan hiteles szakosztályokat, klubokat, mint amilyenek a zöld-fehérek, és egyúttal jelezte: az MRSZ-nek komoly elhatározása a röplabda felvirágoztatása, és ebben Miskolc szerepet kér magának.

Utánpótlás képzésre

Tóth Tamás szerint garanciák vannak arra, hogy 2013-tól a röplabda is bekerülhet a látvány csapatsportágak körébe, és a társasági nyereségadó (TAO) sokat segíthet abban, hogy a sportág méltó helyére emelkedjen.

– Magyarországon ma a röplabda tetszhalott állapotban van, holott nemzetközi téren óriási tömegeket mozgat – húzta alá a szövetség első embere. – Új struktúrát kívánunk felépíteni, vidéki fellegvárakkal. Vizsgáljuk a személyi feltételeket, ami itt, Miskolcon adott. Ezeknek a helyeknek anyagi támogatást, évi 3-5 millió forintot tudunk majd biztosítani, utánpótlás-képzésre, arra, hogy legalább egy főállású edzőt foglalkoztatni tudjanak.

Az MRSZ vezetője úgy vélte, egyrészt belső játékosigazolásokkal lehet javítani a női bajnokság színvonalán, de második lépcsőben meg fognak jelenni a keretekben az 500-800 eurós külföldi játékosok – a szponzori elvárás, az eredménykényszer miatt.

– A következő két-három évben a röplabda ki fogja termelni a maga elitklubjait, jelenleg az a kérdés, hogy melyik város, melyik támogatói kör reagál a leghamarabb – hangoztatta Tóth Tamás, aki kitörési pontot lát abban, hogy a röplabda egyetemi sportként is megjelenjen.

A csütörtöki tájékoztatón elhangzott még: a borsodi megyeszékhely a jövőben korosztályos, és felnőtt események, meccsek házigazdája is lehet.


Várat magára

Lapunk a másik megyei élklubbal, a Vegyész RC-Kazincbarcikával kapcsolatban is megkérdezte Tóth Tamást

– A nagy hagyományokkal bíró Vegyész is benne lesz ugyanebben a struktúrában – hangsúlyozta az MRSZ elnöke. – Férfi szakágban Kaposvár, Dunaújváros válhat fellegvárrá, a Keleti régióban pedig Kazincbarcika, mert ott van néző és vannak szakemberek. Azt hiszem, a miskolci női csapattal megfelelően ki is fogják egészíteni egymást. Különben az egyik kaposvári mérkőzésükön beszéltem a menedzsmenttel és előkészület alatt van egy ehhez hasonló találkozó.

Dudás András, a VRCK edzője ehhez annyit tett hozzá, hogy decemberben várták az MRSZ vezetőjét egy kerekasztal-beszélgetésre, aki az utolsó pillanatban fontos, egy, a sportág érdekében folytatott budapesti egyeztetés miatt végül lemondta a látogatást: ,,Aztán januárra ígérte az elnök úr, hogy eljön hozzánk, de ez egyelőre várat magára. Várjuk a kapcsolatfelvételt” – nyilatkozta Dudás András.