Ki mint vet, úgy arat – A Vidékfejlesztési Minisztérium a vetőmag-felhasználási szokásokat vizsgálja

A hazai vetőmag-felhasználási szokások felmérésére, illetve a vetőmagokkal kapcsolatos minőségi problémák feltárására indított felmérést a gazdák között a Vidékfejlesztési Minisztérium. A felmérést még a tavaszi mezőgazdasági munkák kezdete előtt el akarják végezni. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a hazai előállítású vetőmagok kiszorultak a piacról. A vetőmaggal kapcsolatban egyébként sok a panasz, hogy nem elég ellenállóak a betegségekre, vagy éppen nem kelnek ki – derül ki a tárca szombati közleményéből.

A minisztérium szerint a vetőmag-ellátás a magyar mezőgazdaság fejlődésének egyik kulcskérdése. A minőségi növénytermesztés alapja a megfelelő fajta- és vetőmaghasználat. A színvonalas és gazdaságos termelés alapfeltétele a kiváló minőségű, ellenőrzött körülmények között előállított, hazai termesztési feltételeknek legmegfelelőbb vetőmag.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a tárca kezdeményezését a “Tegyünk a sokféleségért!”című európai fórummal párhuzamosan tartott vetőmag-börzén ismertette. A szegedi Mars téri piacon megrendezett magbörzén körülbelül 100 termelő árulja és cseréli vetőmagjait és haszonnövényeit.

Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a piacról lassan kiszorultak a hazai előállítású vetőmagok. A magok minősége ugyanakkor kívánnivalót hagy maga után: a gazdafórumokon gyakran találkoznak a tárca képviselői azzal a panasszal, hogy a magok nem elég ellenállóak a betegségekre, vagy éppen nem kelnek ki. Az okok feltárásához járul hozzá a Vidékfejlesztési Minisztérium által összeállított kérdőíves felmérés.

A vetőmag ágazat jövőjét segítő kérdőív kitöltésével a tárca pontos, átfogó képet kíván kapni a termelők vetőmag felhasználási szokásairól. Emellett fontos feladat a gazdák, hobbikertészek által tapasztalt, és a kérdőívek segítségével feltárt problémák megoldása.
A kérdőíveket a minisztérium eljuttatja a gazdaszervezetekhez és a falugazdász hálózathoz. A közvélemény-kutatás 2011. április 20-ig tart, és a kormany.hu honlapjáról is letölthető.

A kérdőíveket név nélkül kell kitölteni, de szívesen veszik a névvel ellátott véleményeket, javaslatokat is. A válaszokat legkésőbb 2011. április 20-ig várják a Vidékfejlesztési Minisztérium címére: Budapest, 1055 Kossuth tér 11. ” Vetőmag jeligére”, vagy az info@vm.gov.hu email címre.Sporthírek