Ki marad bent? Lehet számolni!

Akt.:
Mélyre került a DVTK a Haladás elleni hazai vereséggel
Mélyre került a DVTK a Haladás elleni hazai vereséggel
Miskolc – A labdarúgó NB I hajrájában a kiesés elkerüléséért zajló harc lehet a legérdekesebb.

Egyesek szerint fontos, mások szerint sorsdöntő meccset játszik szombaton a labdarúgó NB I 28. fordulójában a Diósgyőri VTK csapata a Kisvárda Master Good vendégeként. A kiesési rangadón a piros-fehérek esetleges vereségük esetén a jelenleginél is távolabbra kerülnének a bennmaradást jelentő 10. helytől, függetlenül attól, hogy milyen eredmény születik a másik alsóházi rangadón, a Paksi FC – Puskás AFC bajnokin. Ez utóbbi találkozón minden bizonnyal emelt motivációval lépnek pályára a vendégjátékosok, ugyanis a múlt hét végi hazai pofon után (a Kisvárda 4–0-ra nyert az otthonukban) meglép­ték az edzőváltást. Szemben a Diósgyőrrel, ahol az utolsó helyezett ellen elszenvedett hazai vereség (a Haladás nyert 1–0-ra) után is megy minden tovább az eddigi úton. Hogy ez végül az NB II-be vezet-e, azt ma még nem tudni.

A jövőbe látáshoz összegyűjtöttük, hogy a labdarúgó NB I mezőnyének második fele a bajnoki évadból hátralévő hat fordulóban ki ellen játszik még. Lehet matekozni, akár abból az optimista forgatókönyvből is kiindulni, hogy a Diósgyőr három pontot szerez Kisvárdán, a Paks–Puskás meccsen döntetlen születik, a jövő héten a DVTK legyőzi a Paksot Diósgyőrben, aztán a piros-fehérek Mezőkövesdről is elhoznak legalább egy pontot, majd itthon nem kapnak ki a Videotontól, az utolsó két körben pedig – mivel addigra lehet, hogy lefutott lesz a bronzéremért zajló harc – a Honvéd és az Újpest ellen is pontszerzők lesznek. Ha minden így történik, akkor jövőre biztosan NB I-es lesz a piros-fehér gárda.

Három évben

A matekozáshoz figyelembe lehet venni, hogy amióta 12 csapatos bajnokság van, vagyis az elmúlt három évben, hány ponttal lehetett bennmaradni. Mint arra a DVTK drukkerei bizonyára emlékeznek: tavaly és tavaly­előtt is az utolsó fordulóban dőlt el a Diósgyőr sorsa, mindkétszer éppen vonal felett végeztek, éppen annyi ponttal, amennyivel a mögöttük következő, 11. helyezett gárdák az NB II-be zúgtak. A 2017/18-as évadban a DVTK csakúgy mint a Balmaz Kamilla 36 pontot gyűjtött, a 2016/17-es évadban pedig a kiesett MTK-hoz hasonlóan 37-et. A 2015/16-os évadban a Diósgyőr 9. volt, a mögötte, a legjobb bennmaradó helyen záró gárda, a Vasas 32 pontot hozott össze. Akkor a Puskás – legjobb kiesőként – 31 ponttal zárt, a Vasas pedig annak köszönhette az NB I-es tagságának meghosszabbítását, hogy az utolsó hat fordulóban 10 pontot gyűjtött.

Ön szerint hányadik helyen végez a DVTK a 2018/2019-es szezonban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A jelenlegi NB I-es mezőny második feléhez tartozó csapatok közül az MTK szinte páholyban van. A többiek közül a Paksnak a saját kezében van a sorsa, ugyanis ők azok, akik még mind a négy riválisuk ellen pályára lépnek. A Kisvárdának a legjobb a sorsolása, hiszen a mezőny első feléhez tartozó csapat ellen már csak egy mérkőzést játszanak. A Haladás helyzete még mindig kilátástalannak tűnik, legalább négy bajnokit kellene nyerniük a bennmaradáshoz. A legnehezebb sorozat a Puskásra vár, az utolsó hat meccsük közül öt alkalommal a mezőny első feléhez tartozó gárda ellen lépnek pályára. A zsinórban három vereségnél tartó Diósgyőrnek pedig nagyon más pályára kellene állnia.

ÉM-BCS


A tavaszi ponttabella

1. Ferencváros 22
2. Vidi 19
3. Újpest 18
4. Haladás 13
5. Debrecen 13
6. Kisvárda 12
7. Mezőkövesd 11
8. Honvéd 10
9. Diósgyőr 10
10-11. Puskás 9
10-11. Paks 9
12. MTK 7