Ki lesz a szakma sztárja?

Akt.:
Orbán Viktor miniszterelnök egy asztalos versenyzővel beszélget
Orbán Viktor miniszterelnök egy asztalos versenyzővel beszélget - © Fotó: MTI
Budapest, Miskolc – Tizenöt megyénkbeli diák verseng a napokban a Szakma Sztár Fesztivál fővárosi döntőjében.


Kereskedők, ápolók, női szabók, vendéglátósok, szakácsok, cukrászok és még megannyi szakma ifjú képviselői kezdték el a versengést hétfőn Budapesten, a jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből nem kevesebb mint 15 szakmát tanuló diák jutott be a döntőbe, ahol gyakorlati rátermettségüket, felkészültségüket mutathatják meg.

Kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók. Orbán Viktor

Szakmai kirándulás

A szakmák versenyét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi 2007 óta. Eredmény szerdán várható. A versenyek célkitűzése a kezdetektől fogva a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén.

Az előválogatókat a területi kamarák szervezték és bonyolították le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlik.

A szakmai versenyek szervezése, a szakképesítések kiválasztása során külön hangsúlyt fektetett a kamara a gazdaság által igényelt szakmákra, a pályaorientáció segítésére, a hiányszakmák népszerűsítésére.
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok – a korábbiakhoz hasonlóan – egynapos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vesznek részt a Szakma Sztár Fesztiválon.

A verseny megtekintésével párhuzamosan a látogatóknak szórakoztató műsorszámok megtekintésére nyílik lehetőségük. Emellett az egyes szakmák standján kipróbálhatják tehetségüket is a diákok.

Nemzetközi versenyek

2015-től kezdődően minden évben a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezik meg a fiatal szakemberek nemzetközi versenyeinek – EuroSkills, WorldSkills – hazai döntőit. Ezúttal a WorldSkills Abu Dhabi 2017, illetve a EuroSkills 2018 (melyet a jövő év őszén Budapesten rendeznek) verseny válogató döntőjét tartják a napokban a fővárosban. A SkillsHungary döntőjébe a Miskolci SzC Ferenczi Sándor Szakgimnáziumából két tanuló jutott be ápolás és gondozás szakmában. Varholik Dávid és Varga Fanni.

A Szakma Sztár Fesztivál tegnapi megnyitóján részt vett Orbán Viktor is, aki ismertette: több újítást dolgoz ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel a közeljövőben. Mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik, és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók. Tovább fejlesztik a szakmunkás ösztöndíjrendszert, ezt a hiányszakmákban már megkezdték, és megnyitják a tanulószerződés lehetőségét is.

A kormányfő azt javasolta a diákoknak, figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki tud már az iskolapadból elhelyezkedni és kinek kell évekig munkahelyet keresgélnie.

– A gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, a digitális korszakra felkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség, és több 10 ezer új informatikusra – fogalmazott a miniszterelnök.

ÉM-HE


A legjobb megyénkbeliek a döntőben

Orosz Anett, cukrász (Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakkollégiuma), Bodolai Krisztián, Kislászló Csaba, Menyhárt Marcella, Nagy Dóra, Plósz Ágota, Szűcs Viktória Krisztina kereskedők, (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma), Molnár Tamás, logisztikai ügyintéző (MSZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma és Közgazdasági Szakgimnáziuma), Kocsa Bernadett, logisztikai ügyintéző (Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola Miskolci Tagintézménye)Béres Judit, női szabó (SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), Kalász Ágnes, Kupcsik Dávid, Rideg Martin vendéglátásszervező-vendéglősök (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)Czinke Bence, Huszin Ádám villanyszerelők (SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), A SkillsHungary döntőjébe jutott:

Varholik Dávid, Varga Fanni ápolás és gondozás, Miskolci SzC Ferenczi Sándor Szakgimnázium