Ki kell fizetnie a gyógyszereket a tavaly lejárt közgyógyellátásra jogosító kártyák tulajdonosainak

Budapest – Csütörtöktől azoknak is ki kell fizetniük a gyógyszereiket, akiknek önhibájukon kívül nem érkezett még meg a tavaly lejárt közgyógyellátásra jogosító igazolványuk helyett az új. A jelenlegi jogszabály szerint február 28-ig a patikáknak el kellett fogadniuk a tavaly lejárt igazolványokat.

A határidő szerdán lejárt, de még mindig több tízezren lehetnek azok, akiknek jogos a több hónapja beadott kérelme, de nem kapták kézhez az ingyen gyógyszerre illetve gyógyászati segédeszközre jogosító kártyát.

A hivatalos procedúra sok esetben azért csúszik hónapokat, mert a területi egészségbiztosítási pénztáraknak gyakran kell visszaküldeniük a kérelmeket az illetékes jegyzőnek adatpótlásra. Ezért született az a rendelet, amely február 28-ig meghosszabbította a tavaly lejárt kártyák érvényességét. Új határidő módosításra az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) nincs jogosultsága – mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Molnár Barbara, az OEP szóvivője. A megyei egészségbiztosítási pénztárak minden szakhatósági vizsgálatot lefolytattak – tette hozzá.

Múlt hétig a 230 ezer igénylőből 130 ezren kapták meg az új kártyájukat. Nincs pontos adat arról, hogy az eltelt napok alatt még hányan jutottak hozzá az igazolványhoz, de Major Zoltán az OEP főigazgatója is elmondta: akadnak még kérelmek, amelyek adatpontosításra a jegyzőknél vannak. Egy-két napon belül azonban ezek a problémák megoldódnak – tette hozzá a főigazgató.