Ki kell adni a megfigyelésről szóló statisztikákat az NBH-nak az elsőfokú határozat szerint

Köteles elárulni a Nemzetbiztonsági Hivatal, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében milyen mértékben figyeli meg az állampolgárokat – lényegében erről döntött csütörtökön elsőfokú, nem jogerős bírósági meghagyásban a Fővárosi Bíróság. Az ügyben a társaság a Szabadságjogokét (TASZ) nevű civil jogvédő szervezet indított pert.

A TASZ közleménye szerint az Európai Unió minden államában a szolgáltatók kötelesek megőrizni az összes telekommunikációs forgalmi adatot, amihez a Nemzetbiztonsági Hivatalnak gyakorlatilag korlátlan hozzáférése van. A hivatal így megismerheti például, hogy milyen internetes honlapokat látogatnak az emberek, kinek telefonálnak és milyen hosszan.

A TASZ arról szeretett volna információt kapni, hogy egy évben hányszor kötelezi a Nemzetbiztonsági Hivatal a szolgáltatókat az állampolgárok személyes adatainak továbbítására. Korábban megtagadták az adatok kiadását, arra hivatkozva, hogy a tisztán statisztikai adatokat is államtitokként kezelik.

A csütörtöki tárgyaláson az NBH részéről senki nem jelent meg, és nem terjesztettek elő előzetesen semmilyen érdemi ellenkérelmet sem. A Fővárosi Bíróság az eljárás soronkívüliségére és arra hivatkozva, hogy a kért információk idővel vesztenek értékükből, bírósági meghagyásban a kért adatok kiadására kötelezte a hivatalt. Az NBH-nak 15 napja van, hogy a meghagyással szemben ellentmondást terjesszen elő – ennek elmulasztása esetén a meghagyás jogerős lesz.