Ki guglizott rá versekre mostanában? Kezeket fel!

Akt.:
Ki guglizott rá versekre mostanában? Kezeket fel!
Hogy lehet az, hogy az Ön Facebook ismerőse fejből ismer egy olyan hosszú és nehézkes nyelvezetű verset, amit Önnek még elolvasni sincs kedve? Ne legyenek illúziói, nem lett mindenki irodalomrajongó, a Google is megmondja.

Ugye a Facebook-on kitört “kultúrforradalomban” résztvevők mindegyike a kedvenc versét posztolja, amit oda-vissza ismer és becsukott szemmel gépelte be, hogy irodalmi élményben részesítse ismerőseit.

A furcsa a dologban, hogy Önnek még a vers írója sem ismerős – nem hogy a címe – és úgy tűnhet az Ön szomszédja, sőt a szomszéd kutyája is sokkal jobb versekből. Nem kellene szégyenben maradni, keressen valami verset gyorsan, az Anyám tyúkjával csak nem kellene égetnie magát, ha már hárman is kihívták verselni.

A közösségi versőrülettel párhuzamosan – rejtélyes mód – sokszorosára ugrott a “szép versek” kifejezésre való keresés a Google-ben – árulja el nekünk a Google Trends. Nagyjából tízszer annyit keresünk rá a szép versekre mint ezt megelőzően.

Ne legyenek illúzióink! Nem lett mindenki versrajongó a kampány hatására, inkább a fent ecsetelt – én sem akarok lemaradni – adhatja a motivációt a keresésekhez.

Nyugodtan dőljön hátra, nem Ön a bunkó, sőt az ismerősei sem lettek varázsütésre műveltebbek mint gondolta róluk, csak itt is az a hatás érvényesül, mint általában a közösségi médiában, vagyis hogy igyekszünk minél sokoldalúbbnak feltüntetni magunkat és ha egy Google keresés az ára, hogy növeljük a respektünket ismerőseink körében, hát az maga az ajándék. Kikopóban a húsvéti locsolkodás Az időskálát nézve áprilisban és decemberben keresünk rá a legtöbb versekre – ezt is elárulja nekünk a keresőóriás, vagyis az ünnepi időszakok a meghatározók abból a szempontból, hogy mennyi verssel találkozunk, még ha éppen csak annak erejéig is, hogy keresünk a gyereknek valamit karácsonyra.

A Google Trends azt is megmutatja, hogy évről-évre kevesebbet keresünk rá locsolóversekre, ami alátámasztja nekünk a népszokás eltünedezését.

Ha egy-egy ismertebb magyar vers címére keresünk rá, akkor is hatalmas ugrásokat fedezhetünk fel a grafikonokban, József Attila ódája például nagyon hasít az utóbbi időben.

Azt tehát mégsem lehet elvenni a versmegosztós jelenségtől, hogy közelebb hozta hozzánk a verseket, mert azt talán el lehet hinni, hogy legtöbbünknek van kedvenc verse, ha nincs akkor meg most kerestünk egyet a neten, hogy visszavágjunk a szomszéd kutyának. Mondjuk ezzel itt:

Csoóri Sándor: Csodakutya

Ha hiszitek,
Ha nem is,
Volt egy kutyám
Nekem is,
Piros volt az orra,
Lapulevél nagy füle
Lelógott a porba.

Csuda egy kutya volt:
Holdsugáron
Lovagolt,
S csillagfejű csikókat
Terelt udvaromba.

Csodálkoztok?
Elhiszem.
Nem láthatta
Senki sem.
Fénykép sincsen róla.
Én is csak egyszer láttam.
Úgy álmodtam róla.