Téli kikapcsolódás

2020.02.01. 18:00

Hóból nem árt meg a sok

Tél hó nélkül? De tél síelés nélkül? Irány egy szomszédos síparadicsom! Kollégánk saját tapasztalataiból merít.

Pap Gyula

Téli sportok szerelmesei

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az enyhe télben inkább kényszerülünk a szomszédos országokba, ha síelni szeretnénk. Összeállításunkban a közeli szlovákiai lehetőségekből válogatunk.

Jahodná sport- és üdülőközpont mintegy 15 kilométerre található Kassától. A téli hónapokban hét kisebb húzós felvonót használhatunk, ezekhez nagyjából másfél–két kilométernyi kék és piros sípálya tartozik. Hóágyúzottak a pályák és villanyfényes síelésre is van lehetőség.

Hóbiztos terepek

A síelők által a hóbiztossága miatt kedvelt síterep, Korompa Miskolctól körülbelül 130 kilométerre fekszik. A síterepet 470 és 912 méteres magasság között alakították ki. Jelenleg egy kétszemélyes ülős és nyolc kisebb-nagyobb húzós lift üzemel. A sípályarendszer teljes hossza 10 kilométer.

Vannak tanulólejtők, és vannak haladó, illetve profi sízőknek való meredek pályák is. A leghosszabb pálya majdnem két és fél kilométeres, 420 méteres szintkülönbséggel. Síkölcsönzésre van lehetőség, síszerviz is működik, síoktatást is lehet foglalni.

A Csorba-tó a Magas-Tátra egyik legismertebb síterepe. 1370 és 1820 méter között fekszik a körülbelül 10 kilométeres sípályarendszer. Három ülős felvonó működik a Csorba-tónál, a völgyállomásról egy négyülésessel lehet felmenni a Solisko-csúcshoz.

Sífutók paradicsoma

A freestyle kedvelőinek snowparkot alakítanak ki minden télen. A síugrósáncon korábban világkupaversenyeket is rendeztek, a sífutók pedig 18 kilométeres pályahálózatot használhatnak. Mlynky (Hollópatak) és Dedinky (Imrikfalva) a Szlovák Paradicsom két turisztikai szempontból fontos települése. 700-800 méteres magasságban fekszenek, és 1000 méternél is magasabb hegyek veszik őket körbe.

Mlynky és Dedinky környékén több kisebb síközpont található, ezek a Biele Vody (Iglófehérvíz), Dobsina és Gugel. Biele Vodynál kettő, Dedinkynél egy és Dobsinánál is egy húzós felvonó működik, amelyekhez néhány száz méteres kék pályák tartoznak. Mlynky környéke igazi sífutó-paradicsom, legalább 25 kilométernyi kijelölt pályával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában