Ki a gépjárműadó alanya?

Nyíregyháza – Az olvasó esetében nem jár adómentesség, mivel e 3-as feltétel közül egyik nem teljesül, vagyis nem ő az adó alanya, hanem az üzembentartóként bejegyzett felesége.

– Az önkormányzati adóhatóság 2007. évi adófizetési kötelezettségéről értesítette határozatában az olvasót, és nem érti, hogy miért nem lett biztosítva számára mozgáskorlátozottság miatti adómentesség, holott ő a gépjármű tulajdonosa és súlyos mozgáskorlátozott, a gépjármű üzembentartója pedig a felesége.

– A gépjárműadóról szóló törvény alapján 2007. január 1-jétől a fizetési kötelezettség alóli mentesség abban az esetben biztosítható, ha a súlyos mozgáskorlátozottság fennáll, a súlyos mozgáskorlátozott a járműnyilvántartás szerint is tulajdonosa a gépjárműnek, és egyben adóalanynak tekinthető. Az olvasó esetében, nem jár adómentesség, mivel e 3-as feltétel közül egyik nem teljesül, vagyis nem ő az adó alanya, hanem az üzembentartóként bejegyzett felesége. Amennyiben a feleség üzembentartói státusza a járműnyilvántartásban megszüntetésre kerül, abban az esetben a mozgáskorlátozott tulajdonos válik az adó alanyává, így számára biztosítható lesz az adómentesség, az üzembentartói státusz megszüntetést követő év január 1-jétől – tudtuk meg dr. Ráczné dr. Kassy Erzsébettől az adóiroda vezetőjétől.

– Kiss-Takács Béla –