Kézműves seregszemle Nádudvaron

Kézműves seregszemle Nádudvaron
Megnyílt Nádudvaron az Észak-Alföldi Régió Élő Népművészete – Regionális Népművészeti Kiállítás.

Három megye tárgyalkotó népművészetének reprezentatív bemutatásának második állomásaként szeptember 30-án, az Ady Endre Általános Művelődési Központ galériájában – a városnap alkalmával – Gyula Ferencné a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg a kiállítást, amelyet október 9-ig tekinthetnek meg e helyszínen az érdeklődők.

Majd tárlatvezetést tartott Kenyeres Sándorné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művelődési, Továbbképzési és Sportintézet igazgatóhelyettese. A kiállítás megnyitását szakmai konferencia követte, melynek témája a polgári Régészeti Park volt. Az ott folyó munkáról és a feltárt leletekről Hajdú Zsigmond, a Déri Múzeum Régészeti Osztályának vezetője tartott videó-bemutatóval illusztrált előadást. Fazekas Ferenc nádudvari fazekas, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület Elnöke pedig korreferátumot tartott.

Országosan szemlézettek

A Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar tárgyalkotóinak ez a seregszemléje úttörő kezdeményezés, célja az, hogy az elmúlt öt év termését, a legsikeresebb, zsűrizett munkákat láthassák az érdeklődők, a közönség és a szakma képviselői, összesen nyolc településen.

A 2005 nyarán a budapesti Iparművészeti Múzeumban megrendezett Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállításon bemutatott tárgyakból válogatták a faműves, fazekas, szövő, hímző, gyöngyfűző, szűrrátétes, viseletvarró, kosárfonó, a pásztorművészet képviselői: késes, bőrműves, kalapkészítő és szarufaragó alkotók munkáit.

M. L.