Kézleszúrással aratta tusgyőzelmeit a vb-n – Arcok megyéből: Kónya Lajos

Kónya Lajos az eredményhirdetés után a dobogó legmagasabb fokán
Kónya Lajos az eredményhirdetés után a dobogó legmagasabb fokán - © Fotó: magánarchívum
Kónya Lajos aranyérmes lett a közelmúltban Budaörsön tartott veterán birkózó világbajnokságon.

A G-korcsoportban, a 66-70 évesek között lépett szőnyegre a kazincbarcikai Kónya Lajos, aki sikert sikerre halmozott.

– A kötöttfogásúak 76 kilós súlycsoportjában egy észt sportoló mögött és egy oroszt megelőzve második lettem – kezdte Kónya Lajos. – Ezután jött a szabadfogásúak küzdelme, amelyben amerikai és orosz vetélytársaimat megelőzve diadalmaskodtam, így érdemeltem ki a büszke címet: veterán világbajnok vagyok. Köszönettel tartozom támogatóimnak, azoknak, akik segítettek, aztán klubtársaimnak, a KVSE-nek, ahol edző vagyok és Kazincbarcika önkormányzatának is.

A szőnyegen

Kónya Lajos ezután arról beszélt, hogy „titokban” fél esztendeig készült a vébére és indulása előtt jelentős súlyfelesleggel rendelkezett.

– Nyolcvanegyről kellett hetvenhatra lemennem – folytatta a KVSE-t képviselő aranyérmes. – Önmagában ez sem volt könnyű feladat, ráadásul pedig súlyomat egy hétig kellett tartanom. Itthon eddig tíz érmet gyűjtöttem a szépkorúak mezőnyében, világversenyre azonban először neveztem és rögtön a dobogó tetejéig jutottam. Különösen a szabadfogású ellenfeleim voltak nagyon erősek és tőlem sokkal magasabbak, ezért sajátos taktikát dolgoztam ki. Igyekeztem levinni levinni őket a szőnyegre, ahol becsavarással és fejlefogásos kézleszúrással arattam három tusgyőzelmet. Ezzel önmagamnak és a „világnak” is bebizonyítottam, hogy tudom még valamit ebből a sportágból.

Szarajevó? Talán…

Az Észak-borsodi kiválóság – aki hajdan több értékes helyezést szerzett az utánpótlás és a felnőtt magyar bajnokságokon – tíz évig volt első osztályú sportoló. Ózdon kezdte pályafutását, majd a Honvéd Papp József SE-ben folytatta, aztán birkózott Diósgyőrött, végül 38 évesen Kazincbarcikán fejezte be aktív pályafutását.

– Öreg harcos vagyok már, nem tudom, hogy meddig bírom még – sorolta nevetve Kónya Lajos. – Szarajevóban lesz a soron következő veterán világbajnokság, s ha megfelelően fel tudok rá készülni, akkor az ottani szereplésem még biztosan belefér a pályafutásomba, de ha nem, akkor sem történik semmi baj.

ÉM-KT

képaláírás