Friss hírek

2009.08.27. 18:36

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Sûrítik a BKV járatait a Margit híd felújítása alatt, de ennek finanszírozásárõl késõbb döntenek

<p>Sûrítik a BKV járatait a Margit híd felújítása alatt. Az ehhez szükséges 531 millió forintról azonban nem döntött csütörtöki ülésén a Fõvárosi Közgyûlés. A városüzemeltetési bizottság javaslata ugyanis az idei évre szükséges összeget a fõvárosi költségvetés általános tartalékából vette volna el, ami a pénzügyekért felelõs fõpolgármester-helyettes szerint nem fogadható el. Az elõterjesztés módosított formában szeptemberben ismét a testület elé kerül.</p>

Az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának elõterjesztése szerint a Margit híd felújítása alatt gyakrabban jár majd a 2-es metró és a 4-6-os villamos. A maximális járatsûrûség biztosítása érdekében a Nagykörúton munkanapokon a Combinók mellett ismét megjelennek a Ganz-villamosok is. A szentendrei HÉV vonalán munkanapokon napközben 3 kocsi helyett 6 kocsival közlekednek a szerelvények, és sûrûbben jár majd az 1-es és a 17-es villamos is. Meghosszabbítják a 11-es autóbusz csúcsidejét, a 76-os trolibusz vonalán pedig csuklós jármûveket állítanak üzembe.

A járatsûrítések ebben az évben 177 millió forintba, jövõre 354 millió forintba, azaz összesen 531 millióba kerülnek. A városüzemeltetési bizottság szabaddemokrata elnöke, Lakos Imre jegyezte azt az elõterjesztést, amely azt javasolta a Fõvárosi Közgyûlésnek, hogy az idei összeget a költségvetés általános tartalékkeretébõl biztosítsák, a jövõ évi pedig külön szerepeljen a büdzsében.

Ikvai-Szabó Imre, pénzügyekért felelõs SZDSZ-es fõpolgármester-helyettes azonban a napirend vitájában azt közölte: az általános tartalék így nem terhelhetõ. A szükséges pénz csak úgy biztosítható, ha az elõterjesztõ megjelöli, honnan csoportosítsák át az összeget. Mivel a képviselõk többsége a fõpolgármester-helyettes javaslatát fogadta el, így szeptemberben kerül majd a közgyûlés elé azt az indítvány, amibõl kiderül, hogyan finanszírozza a fõváros a BKV többlet-tejlesítményét.

Arról viszont döntött a közgyûlés, hogy új, speciális jegyet vezetnek be a BKV járatain a budapesti rendezvények, sport- és kulturális események résztvevõi számára. A kombijegyeket idõtartamuktól függõen a napi- és hetijegyek áraihoz képest 4 és 23 százalék közötti kedvezménnyel vásárolhatnák meg a rendezvények szervezõi. A jegyeket hologramos matrica formájában lehetne megvenni, amelyet az adott rendezvény résztvevõinek kitûzõjére, belépõjére, jegyére lehetne felragasztani. Az utasok így a rendezvényre érvényes jegy felmutatásával vehetnék igénybe a BKV szolgáltatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!