Friss hírek

2009.09.23. 13:06

EGÉSZSÉG - A WHO tízszeresen megszigorította a radonsugárzás megengedhetõ határát

<p>Az eddigi egytizedére vitte el a megengedhetõ radonszintet az Egészségügyi Világszervezet. A lépésnek az az oka, hogy a tüdõrákos megbetegedéseknek akár 14 százalékát is okozhatja a természetes radonsugárzás.</p>

Ezért a WHO zárt helyiségben megengedhetõ természetes radonsugárzás referenciaszintjét köbméterenként 100 becquerelre javasolja csökkenteni.

A WHO által 1996 óta alkalmazott referenciaszint ezer becquerel volt.

Referenciaszintnek a lakóépületekben megengedett maximális szintet nevezik.

Olyan országokban, ahol a természeti adottságok miatt a 100 becquerel nem érhetõ el, a WHO a 300 becquereles szintet javasolja.

A dohányzás után a radon a második leggyakoribb okozója a tüdõráknak. Az esetek 3-14 százaléka vezethetõ vissza erre a gázra, az adott ország természeti viszonyaitól függõen.

A radon színtelen, szagtalan gáz, amelyet a kõzetek bocsátanak ki olyan területeken, ahol magas a földben a bomló természetes uránium koncentrációja. A talajból kiáramló radon összesûrûsödhet a lakóépületekben.

A szabadban a radon koncentrációja nagyon alacsony. Viszont magas lehet bányákban, barlangokban, pincékben, és a falak repedésein vagy a porózus építõanyagokon keresztül felszivároghat a lakásokba.

Zárt helyiségekben a radonsugárzást gyakori szellõztetéssel és korszerû tervezéssel lehet csökkenteni.

Sok európai országban nyilvántartják azokat a területeket, amelyeken magas a természetes radonsugárzás.

A WHO ajánlásában szerepel, hogy a lakószobákat gyakran kell szellõztetni, különösen télen, mert olyankor a hideg miatt zárva tartott ablakok mellett megnõ a radonszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!