boon-sportoldal

2010.08.01. 15:42

Alguersuari: már sokkal magabiztosabb vagyok

<p>FORMULA 1. A Magyar nagydíj előtt kérdeztük a Toro Rosso csapatának reménységét a Hungaroringen.</p>

Egy éve éppen a Hungaroringen debütált az F1 történelmének legfiatalabb versenyzője, Jaime Alguersuari. A katalán reménység bemutatkozásának évfordulóján a Toro Rosso motorhome-jában válaszolt az autómenedzser.hu kérdéseire.
- Nagyon sok dolog történt velem azóta, hogy tavaly éppen itt bemutatkoztam a Forma-1-ben. Több a tapasztalatom és mind műszakilag, mind fizikálisan felkészültebb vagyok. Pszichológiailag nagyon fontos, hogy tudom, képes vagyok ebben a géposztályban versenyezni – mondta a versenyző, aki tavaly mindössze 19 esztendős és 125 napos volt, amikor először rajtolt a királykategóriában.
Idény közben bemutatkozni egyetlen versenyszériában sem könnyű, főként nem a csúcsosztályban: - Gyakorlatilag semmit nem tudtam az autóról, a beállításokról, ráadásul az is nagy kérdés volt, hogy az erőnlétem elég jó-e. Végül nem volt gond és a fejlődés során sok erőt ad nekem az, hogy a csapat bízik bennem, támogatnak engem – fogalmazott a Red Bull tehetséggondozó programjából kikerült sofőr.

Eltanulta tőle

Alguersuari hazájában máris hatalmas népszerűségnek örvend, a spanyolok már-már az új látják benne, ami nem véletlen: idén több ízben bátran csatázott a hétszeres világbajnok Michael Schumacherrel is. Az ifjú titán úgy érzi, sikerült hasznot húznia ezekből a párharcokból.
- Michael rengeteg tapasztalattal rendelkezik, így miközben vele küzdöttem, sok dolgot ellestem tőle. Például azt, hogyan kell támadni, hogyan kell védekezni és hogyan kell kímélni az abroncsokat. Egyébként már alkalmaztam is mindazt, amit eltanultam tőle.
Ebben az évben a Toro Rosso már nem a „nagytestvértől”, a Red Bulltól kapja a versenyautót, a faenzai csapat Ferrari motorral hajtott STR5-öse saját tervezésű és építésű konstrukció. Alguersuari szerint az évad első felében a csapat ismerkedett a járgánnyal, amitől a hátralevő versenyeken már sokkal jobb eredményeket remélnek.

Nem jött össze

- Ha azt nézzük, hogy mi jóval kisebb büdzsével dolgozunk, mint a Red Bull, szerintem elégedettnek kell lennünk az autónkkal. Már elég jól kiismertük az autót, így tudjuk, hol tartunk, hová szeretnénk eljutni és mire vagyunk képesek. Reméljük, hogy a folytatásban már jobbak lehetnek az eredményeink.
S hogy mit várt a hungaroringi hétvégétől a mezőny legifjabb tagja?
– Ez a pálya biztosan kedvez majd nekünk, ráadásul bevetünk néhány újdonságot is. Remélem, hogy az időmérőn bekerülhetünk a legjobb 13 közé, mert úgy érzem, hogy akkor remek esélyünk lenne a pontszerzésre is – mondta Alguersuari, aki 3 ponttal az egyéni tabella 16. helyén áll.
Alguersuari végül nem ért célba a magyar versenyen; elsőként kényszerült feladni a viadalt.

MS, JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!