Friss hírek

2009.01.25. 05:39

Hátrányos helyzetű településeket vár az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" program

<p>Hátrányos helyzetű települések önkormányzatai, civil szervezetek és védőnők jelentkezését várják az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" programban. A pályázat nyertes településeire a nőknek ingyenes mellrákszűrést, és a családoknak felvilágosítással egybekötött egészségnapot szerveznek.</p>

Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" nevű akciót azért indították útjára, mert a tapasztalatok szerint nem eléggé népszerűek az ingyenes mellrákszűrési lehetőségek. Bár ezeket az ÁNTSZ szervezi és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, a behívott nőknek mégis legfeljebb csak a 40 százaléka megy el a vizsgálatokra. A hátrányos helyzetű kistelepüléseken ennél még sokkal rosszabb az arány, mert a szűrőközpontok gyakran nagyon távol vannak, és a rossz anyagi helyzetben élő nők nem engedhetik meg maguknak, hogy busz- vagy vonatjegyre költsenek - mondta a Független Hírügynökségnek Jó Marianna projektmenedzser.

Az akció szervezői ezért pályázatot írtak ki hátrányos helyzetű települések önkormányzatai, civil szervezetei és védőnői részére. A programot olyan helyre tudják elvinni, ahol nincs mammográfiás emlőszűrés, a szűréseken megjelenő nők aránya kiemelkedően alacsony és a településnek nincs 10 fősnél nagyobb busza. Az 500 főnél alacsonyabb lélekszámú települések kistérségi összefogásban, más falvakkal együtt indulhatnak a pályázaton.

A nyertes településekre mammográfiás vizsgálatra alkalmas műszerrel felszerelt szűrőbuszt indítanak, vagy ha ez nem megoldható, akkor a nőket viszik el azokba a nagyvárosi központokba, ahol elvégzik a vizsgálatokat. A szűréseket egészségnapokkal kötik össze, amelyeken a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, és az egész családot megvizsgálhatják a szakemberek. A férfiak prosztatavizsgálaton vehetnek részt, de van vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint mérés, bőrgyógyászati és szájüreg-vizsgálat is.

Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" program tavaly nyáron 100 ezer dolláros támogatást kapott az amerikai Susan G. Komen for the Cure alapítványtól, amelyet a volt budapesti nagykövet, Nancy G. Brinker alapított a rákbetegségben elhunyt testvére emlékére. Az adománynak köszönhetően tavaly ősszel Kiskörösön, Tiszadobon, Pécsen, Encsen és Tiszaburán tartottak emlőszűréssel egybekötött egészségnapokat, és a program idén várhatóan 20-25 helyszínnel bővül.

A programra a www.mazs.hu honlapon keresztül, a Hírek rovatban található felhívás alapján lehet jelentkezni február 2-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!