Friss hírek

2009.06.27. 20:09

Muszavit vádolja a reformer iráni politikus kampánylapjának szerkesztője

<p>Azzal vádolta meg Mir Hoszein Muszavit saját kampánylapjának szerkesztője szombaton, hogy miatta haltak meg irániak a választások eredménye miatt kirobbant tömegtüntetéseken. Muszavi, a reformerek jelöltje hivatalosan elvesztette a június 12-i elnökválasztásokat, az eddigi államfő, Mahmúd Ahmadinezsád győzött.</p>

Amir Hoszein Mahdavi azt mondta szombaton újságíróknak az iráni állami hírügynökségben, hogy tagja az Iszlám Forradalom Mudzsahedin Szervezete nevű reformista társulásnak, amely támogatta Muszavit. Ennek a szervezetek számos vezetőjét valamint más, prominens reformistákat és újságírókat vettek őrizetbe a tömegtüntetések kapcsán.

"Muszavi úr uszító nyilatkozatai okozták azoknak az irániaknak a halálát, akik a téves ítéletek csapdájába kerültek" - mondta Mahdavi, majd hozzátette: "Véleményem szerint még nem késő, hogy törvényes úton tiltakozzon, és meghúzza a határvonalat, amelyen túl káosz és vérfürdő van".

Mahdavi bírálta Muszavit azért is, mert már akkor győztesnek nyilvánította magát, amikor még több régióban tartott a szavazatok számlálása. Az AFP francia hírügynökség egyelőre nem tudta elérni Muszavi kampányának vezetőit és tanácsadóit, hogy kommentálják ezeket a kijelentéseket.

Muszavi a tüntetések idején többször is felszólította híveit, hogy békésen, az erőszakot elutasítva tiltakozzanak. Az iráni fővárosban napokon át tartó tüntetéseken legalább 17-en haltak meg a rendőrökkel és a rezsim félkatonai alakulatainak tagjaival kirobbant összecsapásokban. Az iráni tévében korábban megszólalt több tüntető, akik "bevallották, hogy félrevezette őket a külföldi média, különösen az Amerika Hangja perzsa nyelvű adása, amely arra uszított, hogy tüntessenek és rongálják meg a köztulajdont".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!