Kézilabda: a sikerekhez változtatni kell

Bíró Imre bízik benne, Csoknyaiéknak sikerül felrázniuk a válogatottat
Bíró Imre bízik benne, Csoknyaiéknak sikerül felrázniuk a válogatottat - © Fotó: MTI/Kovács Tamás
Debrecen – Bíró Imre szerint jó döntést hozott a Magyar Kézilabda Szövetség azzal, hogy Csoknyai Istvánt és Vladan Maticsot nevezte ki a honi férfi kézilabda-válogatott élére. Ugyanakkor a korábbi klasszis kapus arra is felhívta a figyelmet, hogy a sikerekhez változtatni kell.

Csoknyai István és Vladan Matics közösen irányítja a jövőben a férfi kézilabda-válogatottat, a két szakember megbízatása a januári, német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság végéig szól – a döntést a honi szövetség szerdán jelentette be.

Nincsenek könnyű helyzetben

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke kiemelte, mindenképpen magyar szakemberekben gondolkodtak, és hosszú távra terveznek velük. – A külföldi éra után természetes vágy volt, hogy végre magyar szakember üljön le a kispadra. A kinevezettek emberileg és szakmailag is alkalmasak a posztra, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy sosincs egyszerű helyzetben a mindenkori magyar kapitány. Kijelenthetjük, hogy nincs jó szituációban a honi férfi kézilabda, az a vékony jég, amely eddig jellemezte a sportágat, tovább olvadt – vélekedett Bíró Imre, korábbi 125-szörös válogatott, világbajnoki ezüstérmes kézilabdakapus, aki szerint szükség van egy egészséges kivagyiságra.

– A játékosok hozzáállása gyökeresen megváltozott, szemléletváltozásra lenne igény. Egy egészséges kivagyiság kell, muszáj, hogy a játékosok önmagukért és a nemzetért megmutassák, mire képesek. Azért is lehet jó a szövetség döntése, mert a magyar vezetők felébreszthetik a sportolókban a nemzeti öntudatot. Tüzesség, makacsság és önbecsülés nélkül nem lehet sikereket elérni! – jelentette ki a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet ügyvivő-szakértője.

Nem szabad lebecsülni

Mint ismert, az MKSZ október 5-én közös megegyezéssel bontott szerződést a korábbi kapitánnyal, a svéd Ljubomir Vranjessel, aki bő egy évig irányította a nemzeti csapatot. Októberben a Szlovákia és az Olaszország elleni Eb-selejtezőkön Csoknyai ideiglenes megbízatással irányította a válogatottat, amelynél 2008 és 2010 között már dolgozott együtt Maticcsal. A magyarok a januári vb-n Svédországgal, Katarral, Argentínával, Egyiptommal és Angolával szerepelnek azonos csoportban. A vb-n az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás a cél, amihez az első hétben kell végeznünk.

Bíró bízik benne, teljesítik a tervet, ám ahogy mondta, ehhez változások szükségesek. – Sokan leírták már például Katart, vagy Argentínát, de ettől óvva intenék mindenkit, ezek a nemzetek nem véletlenül értek már el sikereket, ráadásul a játékosaik megfelelő magabiztossággal rendelkeznek, dolgozik bennük a dölyfösség is, amely elengedhetetlen az eredményességhez.

SZADÓTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek