Kézigránátot dobtak a tüntetőkre Bangkokban

Tíz önkéntes biztonsági őr megsebesült Bankokban, amikor ismeretlenek kézigránátot dobtak csütörtökön az ellenzéki tüntetők sátortáborára. Ez már a második hasonló támadás volt a thaiföldi fővárosban.

A bangkoki rendőrség egyik vezetője szerint ketten életveszélyes állapotban kerültek kórházba azután, hogy robbanás volt az ellenzéki tüntetők sátortáborában. A hatóságok feltételezése szerint egy eddig ismeretlen támadó kézigránátot hajított a demonstráció részvevői közé. A detonáció összesen tíz, a rendre vigyázó önkéntes őrt sebesített meg.

A thaiföldi ellenzékiek hónapok óta tüntetnek a kormány leváltását követelve. A tiltakozók a bangkoki miniszterelnöki hivatal elé sátortábort állítottak fel, amelyet már korábban is megtámadtak egyszer, de akkor nem sérült meg senki.

A thaiföldi ellenzék szerint a jelenlegi kormány a korrupcióval vádolt, majd 2006-ban puccsal eltávolított Thaksin Shinawatra volt miniszterelnökhöz kötődik. A jelenlegi kormányt vádolják azzal is, hogy a október elején a rohamrendőröket ráuszította a tüntetőkre – az akkori összecsapásoknak két halottja és 500 sebesültje volt.