Kézigránát és plasztik robbanóanyag a temető mellett

Budapesten, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) laktanyájában vizsgálják a Baranya megyei Drávaszabolcs temetőjében pénteken talált jugoszláv, háborús robbanószerkezeteket és robbanóanyagot.

A veszélyes tárgyakra egy földbe ásott műanyag kannában találtak rá a drávaszabolcsi temető mellett dolgozó közhasznú munkások még pénteken. A kanna állapotából arra következtetnek, hogy a délszláv háború idején kerülhetett a robbanóanyag a földbe – mondta el a Független Hírügynökségnek Bális Eszter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hozzátette, hogy a kilencvenes években gyakran találtak a határ környéki településen robbanószerkezeteket, robbanóanyagokat. Mostanában azonban két-három évente kerül elő egy-egy emlék a délszláv háborúból.

A kannában négy kiló plasztik robbanóanyag, gyújtózsinórok és egy kézigránát volt. A megyei rendőrség szóvivője szerint a környékbeliek nem voltak veszélyben, mert a robbanáshoz az alkatrészeket össze kellett volna szerelni. A tűzszerészek még pénteken, mielőtt elvitték a háborús hagyatékot, fémdetektorral átvizsgálták a környéket, de további veszélyes holmit nem találtak.

A veszélyes tárgyakat a REBISZ szakemberei vetik vizsgálat alá, az ügyben azonban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz tovább.