Kézigránát az újpesti MSZP irodánál – ki volt szedve az eredeti töltet

Házilag át volt alakítva az a kézigránát, amit hétfőn reggel találtak az MSZP újpesti irodája előtt. Ez azt jelenti, hogy az eredeti töltetet kiszedték belőle, a gránát így maximum néhány méteres sugarú körben okozott volna sérülést és károkat, ha felrobban.

Egy úgynevezett 93 mintájú, NF típusú védő hatású kézigránát volt az, amelyet reggel találtak az újpesti pártiroda előtt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora esti közleménye szerint az elsődleges szakértői vélemény azt állapította meg, hogy házilag átalakították a szerkezetet: kiszedték belől az eredeti töltetet. A tűzszerészek szerint a gránát így maximum ötméteres sugarú körben okozott volna károkat és sérülést, ha felrobban, míg az átalakítás nélkül ez a terület egy 30 méteres kör lett volna.

A rendőrök robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés miatt indítottak eljárást az egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A kézigránátot az MSZP Nádor utcai épületének udvarán találták meg a munkába érkezők hétfőn reggel. Kihívták a rendőröket és a tűzszerészeket, akik egy időre le is zárták a környéket.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a történtek után a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy pártállástól függetlenül minden demokratikus pártnak és intézménynek fel kell emelnie szavát a hétfő hajnalihoz hasonló atrocitások ellen.